2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-nemzeti-ugy-tehetsegek-tamogatasa-2335918/

Balog Zoltán: nemzeti ügy a tehetségek támogatása

MTI
A tehetséget felismerni kötelesség, a tehetséges emberek támogatása pedig társadalmi, nemzeti ügy – mondta az emberi erőforrások minisztere a fiatal tehetségeket támogató ösztöndíjak átadásán pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

Balog Zoltán az ünnepségen – ahol 351 fiatalnak adták át az ösztöndíjat igazoló oklevelet – arról beszélt, hogy a zsenik nemcsak képesek követni a világ változását, de befolyásolni is tudják azt.

A tehetséget kötelesség észrevenni és kibontakoztatni, az állami ösztöndíjrendszer ehhez ad támogatást – mondta.

Az a legfontosabb, hogy az ösztöndíjasok legyenek bátrak, vállalják, ha másként gondolkodnak, mint a fősodor, új dolgokat fedezzenek fel és tudjanak az életre olyan nézőpontból tekinteni, amely még nem általános – folytatta.

Felidézte: amikor 2015-ben a kormány az ösztöndíjrendszer elindításáról döntött, az volt a cél, hogy a tehetségekből tálentumok legyenek, a lehetőségből valóságos tudományos-gazdasági teljesítmény.

A miniszter hangsúlyozta: a tehetség nem magánügy, a tehetségek támogatása társadalmi, nemzeti kérdés.

A különböző tehetséggondozó programokban idén 320 ezer fiatal vesz részt, amit a költségvetés 12 milliárd forinttal támogat; direkt módon 7,2 milliárd forint jut a fiatalokhoz erre a célra – közölte. Felelősen gondolkodó kormánynak nemcsak a kiemelkedő tehetségeket kell támogatnia, hanem azokat is segítenie kell, akiknek szükségük van a felzárkózásra – emelte ki.

Balog Zoltán közölte: a Nemzeti Tehetség Programra 350 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ezt a kormány további milliárdokkal egészíti ki. 2015, a program indulása óta 1469 sikeres pályázat volt – tette hozzá.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy kitartás, akaraterő, elszántság, elhivatottság, koncentráció nélkül a tehetséget nem lehet kibontakoztatni, kamatoztatni.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy amikor a program indult, 443 millió forint állt rendelkezésre a tehetségek támogatására, idén már 2,8 milliárd forint, jövőre pedig 3 milliárdnál is több.

A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj az Országgyűlés által ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Tehetség Program része.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!