2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld, Életmód
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/az-idojaras-kellemetlen-hatasai-ma-mar-kikuszobolhetok-2536762/

Az időjárás kellemetlen hatásai ma már kiküszöbölhetők

Kevesen tudják, hogy a fény milyen mértékben képes befolyásolni az életritmusunkat
Sokakkal előfordult már, hogy a munkahelyén nem tudott úgy teljesíteni, ahogy elvárta volna magától, vagy egész nap fejfájás gyötörte. Olyan mindennapinak tűnő nehézségek keserítik meg az életünket, amik mögött az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatása állhat. Az időnként jelentkező depresszió vagy fáradékonyság sok esetben a környezeti folyamatoknak tudható be.

Ma már az orvosok körében is elfogadott tény, hogy a légköri jelenségek, az időjárás nagy befolyással bír az emberi test működésére. Tíz magyar ember közül nyolcat érzékenyen érintenek a légköri hatások – derült ki Pintér Ferenc meteogyógyász szavaiból.

A szakember több mint húsz éve végez kutatásokat a humánmeteorológia területén. Ez egy olyan tudományág, mely több komponensből áll, így a természet-, valamint az orvostudomány ugyanúgy alkotóeleme, mint a meteorológia. A humánmeteorológia lényege az, hogy megvizsgálja, van-e kapcsolat az életminőségünket rontó tényezők és a légköri behatások között. Ilyen életminőséget rontó tényező például a fejfájás, a fáradékonyság, a szívpanaszok, a depresszió vagy a rossz emésztés.

– Sokaknak fogalmuk sincs, hogy miért tör rájuk rendszertelenül a fejfájás vagy miért viselkednek néha agresszívabban az átlagosnál – magyarázta a szakember, aki szerint a humánmeteorológia erre kínál megoldást. Hozzátette: az ebből kiinduló, két évtizedes munkássággal megalkotott és rendszerezett elmélet gyakorlatba ültetése a meteogyógyászat.

Ez egy összetett folyamat, amely egy vizsgálattal kezdődik. Az analízis során feltérképezik, hogy van-e összefüggés az időjárás változásai és az életminőséget rontó tünetek között. Azaz kiderítik, hogy van-e köze a fejfájásnak a légkör változásaihoz.

– Fontos leszögezni, hogy mindenki másképp reagál a környezeti változásokra. A várandós nők vagy a krónikus betegek jóval érzékenyebbek – mutatott rá Pintér Ferenc. Kifejtette: ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy kapcsolat áll fenn a panaszok és az időjárási körülmények változása között, akkor megkezdődhet a vizsgálat a meteoprofil megalkotásával, ami teljesen egyénfüggő.

Fotó: 123RF

A humánmeteorológia megoldást nyújthat egy fejfájásra is

– A profilozást a legmodernebb műszerekkel végezzük, a lényege pedig abban áll, hogy létrehozzunk egy olyan képet az egyénről, amely speciálisan a személyes érzékenységeket mutatja – magyarázta a szakember, hangsúlyozva, a profil megalkotása után kezdődhet meg a gyógyítás.

Pintér Ferenc elmondta, gyakran előfordul, hogy a háziorvosok is hozzá küldik a pácienseket, ez is jeles bizonyítéka annak, hogy a humánmeteo­rológia és az annak alapjaiból kinövő meteogyógyászat egy valós alapokon nyugvó gyógyászati módszer. – Többek közt életmód-tanácsadással, fitoterápiával kezeljük az időjárás változásainak negatív hatásait, ilyen például az életünket nagyban befolyásoló környezeti tényező, a fény hiánya.

– Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy mennyire fontos az életünkben a fény. Talán közhelyesnek hangzik, de a fény maga az élet. A fényhiány akár súlyos betegségekhez is vezethet, nem is beszélve a mentális hatásokról – folytatja gondolatait Pintér. Hangsúlyozta: kutatásaik alapján azonban kijelenthető, hogy nemcsak a fény mennyisége fontos, hanem egyéb jellemzői is.

Eredmények igazolták, hogy a fény színösszetétele, dinamikája meghatározó jelentőségű. Minden szín más-más hatást gyakorol a szervezetünkre: egyes színek élénkítenek, más tónusok pedig például felingerelhetnek.

– A vizsgálatok alapján fejlesztettünk ki egy különleges fényterápiás eszközt. A fényterápia ugyan már régebb óta ismert, de a mi készülékünk személyre szóló dinamikus terápiás programja, könnyű alkalmazhatósága világújdonság. Ez egy olyan szemüveg, amely a fények és speciális hanghatások segítségével nyújt segítséget. A különböző magatartási zavarokkal küzdő gyermekek esetében is kiváló eredményeket értünk el a szemüveg segítségével – ismertette az eredményeket a meteogyógyász.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!