2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/az-elte-ovonokepzojen-felmerult-szexualis-zaklatas-gyanuja-2414464/

Az ELTE óvónőképzőjén is felmerült a szexuális zaklatás gyanúja

MI
Az ELTE-n oktató tanárokról derülhet ki, hogy az intézmény dolgozóit és hallgatóit zaklatták szexuálisan – adta hírül az Index. Az Amerikában kipattant Weinstein-botrány nyomán hazánkban is több molesztálási ügy került napvilágra, eddig a legnagyobb visszhangot a Marton Lászlóról szóló beszámolók keltették.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának egyik oktatója szexuálisan zaklat­hatta az egyetem több dolgozóját és hallgatóját – írta pénteken az Index a közösségi médiában a napokban megjelent névtelen bejegyzésre hivatkozva. „Nettó… fizuért tűrtem, hogy zaklasson, fogdosson, nyalogasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, hogy miért nem rúgtam torkon” – olvas­ható a bejegyzésben. A poszt írója azt is tudatta: az ügyben etikai tárgyalás is indult az egyetemen, amelynek eredményét hetek óta várja.

Az Index idéz egy másik névtelen bejegyzést is, amelynek szerzője hasonló történetről számolt be a közelmúltból: miután az ELTE egy női hallgatója visszautasította témavezetője közeledését, a tanár „igencsak megnehezítette a lány dolgát” az egyetemen. A beszámoló szerint azután, hogy a hallgató segítséget kért a karon belül, illetve a történetet elmesélte egyik tanárnőjének, egytől egyig hülyének nevezték, és falaztak a professzornak.

Fotó: Fotó: MTI/Jászai Csaba

Az egyetem vezetősége etikai eljárást rendelt el

Miután a híroldal a feltételezett oktatót megnevezve érdeklődött az ügyről, az intézmény kommunikációs irodája arról tájékoztatta a portált, hogy jelenleg az egyetemen etikai vizsgálat zajlik munkahelyi hatalommal való visszaélés ügyében az intézmény egyik oktatójával szemben, de nem hallgatói bejelentés alapján. Bár a válaszban a tanárt nem nevezték meg, ám nem is cáfolták, hogy a kérdésben megemlített személyről van szó. Az ELTE közölte, hogy az etikai vizsgálat lezárultáig nem adhatnak tájékoztatást a részletekről, így arról sem, hogy valóban szexuális zaklatási ügyről van-e szó.

A múlt hónap elején az Egyesült Államokban pattant ki a Harvey Weinstein-botrány, miután napvilágra került, hogy az ismert hollywoodi producer számos esetben szexuálisan zaklatott nőket. Az ügy nyomán világszerte álltak a nyilvánosság elé az ilyen zaklatások elszenvedői. Hazánkban a legnagyobb visszhangot Sárosdi Lilla színésznő története keltette, miszerint Marton László, a Vígszínház korábbi igazga­ója és főrendezője húsz évvel ezelőtt követett el ellene szeméremsértést.

A színésznő beszámolóját követően több nő osztott meg hasonló történetet a főrendezői posztjáról azóta lemondott Martonnal kapcsolatban. Marton László közleményben kért bocsánatot azoktól, akiket megsértett vagy nehéz helyzetbe hozott, amit Sárosdi elfogadott.

Azóta egy kanadai hírügynökség arról tájékoztatott, hogy Marton László Kanadában is zaklatott nőket ottani vendégrendezésekor, emiatt az intézmény 2015-ben eltávolította.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!