2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/aprilis-8-valasztja-meg-az-orszag-az-uj-parlamentet-2671237/

Április 8-án választja meg az ország az új parlamentet

Az első szabad voksolás második fordulóját is ezen a napon tartották
MTI-MI
Április 8-ra, a nagyhetet követő vasárnapra tűzte ki az országgyűlési képviselő-választások napját Áder János köztársasági elnök az alaptörvény rendelkezései alapján tegnap kihirdetett határozatában. A rendszerváltozás óta immár a nyolcadik alkalommal szavazhatnak az erre jogosult állampolgárok.

Április 8-ra tűzte ki a rendszerváltozás utáni nyolcadik országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök a tegnap közzétett határozatában. A voksolás nagyhét utáni vasárnapra esik, ez a választható legkorábbi időpont.

A választások kitűzése az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kizárólagos jogköre. Az alkotmányos feltételekkel kapcsolatban az alaptörvény kimondja, hogy az országgyűlési képviselők választását – az Országgyűlés feloszlatása miatti választás kivételével – az előző parlament megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.

Fotó: Kurucz Árpád

Immár nyolcadik alkalommal szavazhatunk az Országgyűlés összetételéről

További törvényi megkötés, hogy a szavazást vasárnap kell tartani, és a voksolás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, továbbá húsvét és pünkösd vasárnapra.

A rendszerváltozás utáni első országgyűlési választások második fordulóját 1990-ben ugyanezen a napon tartották, akkor az MDF kapott felhatalmazást a kormányalakításra, a kabinet élén pedig Antall József állt.

Az 1994-es választásokon a legtöbb voksot az MSZP kapta, és az SZDSZ-szel alakított koalícióban kétharmados többséggel kormányozhattak, Horn Gyula miniszterelnöksége alatt. A rendszerváltozás utáni harmadik országgyűlési választáson, 1998-ban a Fidesz győzedelmeskedett, és egy cikluson át kormányzott az első Orbán-kormány.

Sorrendben negyedik alkalommal mérethették meg magukat a Magyar Köztársaság pártjai az urnáknál 2002-ben. Az akkori szavazás hozta 1989 óta a legszorosabb választási eredményt, végül 1994-hez hasonlóan szocialista–szabad demokrata koalíció alakult Medgyessy Péter vezetésével.

Az MSZP–SZDSZ liberális tandem nyerte a 2006-os parlamenti választásokat is, ám a második Gyurcsány-kormány legitimációja még abban az évben erősen megingott a miniszterelnök őszödi beszédének utcai zavargásokhoz vezető kiszivárogtatása miatt.

A társadalmi elégedetlenségek következtében Gyurcsány még a ciklus vége előtt lemondásra kényszerült, 2010-ben pedig elsöprő, kétharmados többséggel a Fidesz–KDNP nyert mandátumot a kormányzásra, a kabinet élén Orbán Viktor állt.

A nemzeti koalíció tovább vezethette Magyarországot 2014-től, amikor a harmadik Orbán-kormány ismét kétharmados felhatalmazást kapott a választóktól.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!