2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/antiszemita-jelensegeket-kutattak-1937608/

Antiszemita jelenségeket kutattak

Csehországban a legelfogadóbbak a zsidókkal szemben, míg Lengyelországban értenek egyet leginkább az antiszemita állításokkal a V4-ek közül – derült ki egy most megjelent felmérésből. A kutatás a Modern antiszemitizmus a visegrádi országokban című tanulmánykötetben jelent meg, a kisebbségi jogokkal foglalkozó Tom Lantos Intézet gondozásában. Az angol nyelvű kötetnek négy szerzője van, ki-ki a saját országát vizsgálja. A magyar szerző, Barna Ildikó szerint a könyv hiánypótló, mert míg Nyugat-Európában az antiszemitizmust annak intenzív jelenléte miatt sokkal többször kutatták, addig a V4-ek régiójában kevesebb ismeretünk van a kérdésről. Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot egységes felépítésű tanulmányokban elemzik, hogy az országok jobban összehasonlíthatók legyenek. A hasonlóságukat a közös történelmi örökség okozza: mind a négy ország a Szovjetunió befolyása alá tartozott, ezért a sztálinista anticionista kampány hatott a társadalmukra és hozzájárult az antiszemitizmus továbbéléséhez – állítja Barna Ildikó. További egyezés, hogy – az antiszemitizmus jelenléte ellenére – mind a négy nemzet kormánya törekszik az Izraellel való jó viszony fenntartására.

Félix Anikó radikalizmuskutató, a kötet egyik szerkesztője elmondta, a modern antiszemitizmusnak három formája létezik: a holokauszttagadással jellemezhető másodlagos, az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos, valamint a kötet fókuszában álló új antiszemitizmus, amely Izrael démonizációját és delegitimizációját jelenti.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megjelent könyv szerzője szerint – megjegyezve, hogy talán nem szándákosan, de hatását tekintve – antiszemitizmust gerjeszt a kormány aktuális plakátkampánya, amely Soros György tevékenységét bírálja.

Hirdetés

Kiemelt

Rétvári Bence: az EU-támogatások nem adományok

Gyakran előfordul, hogy – elsősorban a keleti tagországok előtt – a támogatásokat egyfajta jótékonyságként tünteti fel az EU – hangsúlyozta az Emmi parlamenti államtitkára.

Poszt-trauma

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!