2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/alternativ-gatat-terveznek-es-nepszavazasra-keszulnek-2072929/

Alternatív gátat terveznek és népszavazásra készülnek

A római-parti mobil védművet ellenzők javaslata augusztus 20-ig elkészül
Egy héten belül Tarlós Istvánnál lesz a Lányi András nevével fémjelzett alternatív tanulmány a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről. Míg a Védegylet elnöke az általa felkért szakemberekkel gátat tervez, az Együtt és a Párbeszéd népszavazással akarja megakadályozni a minden szakhatósági engedéllyel rendelkező római-parti mobilgát ősszel induló építkezését.

Készül az alternatív terv a III. kerületi Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére – nyilatkozta a Magyar Időknek Lányi András. Az író-filozófus környezet­védő elmondta: mind a gát nyomvonalára, mind az árvízvédelmi technoló­giára készül elképzelés, amelyet augusztus 20-ig eljuttatnak Tarlós Istvánnak. Hozzá­tette: erről az értesítést már megküldte a főpolgármesternek. Az alternatív terven vízügyi mérnökök, építészek, tájépítészek dolgoznak, a javaslatot augusztus 20-a után ismerheti meg a sajtó.

Az árvízvédelem kapcsán Tarlós István főpolgármester a július 27-i Budapestinfón ajánlotta fel a beruházás ellen tiltakozó Lányi Andrásnak, a Védegylet alapítójának: ha az augusztusi közgyűlésig olyan, megfelelően alátámasztott szakvéleményt tár elő, amely a római-parti védekezés helyett a Nánási út–Királyok útja nyomvonalat támogatja, akkor azt be fogja vinni a testület augusztus végi ülése elé. A főpolgármester a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy ha a Csillaghegyi-öblözet védműve ellen tiltakozók akadályoznák vagy meggátolnák az építkezést, jogilag nem lennének közvetlenül felelősek az esetleges árvízi károkért. Hangsú­lyozta ugyanakkor, hogy ha a tiltakozók miatt nem épülne meg a védmű, akkor a főváros felelőssége sem merülhet fel egy későbbi esetleges árvíz okozta károkért. A főpolgármester akkor azt is elmondta: az Együtt által a Római-parton felállított gátmakett „közönséges valósághamisítás, ami semmire nem jó, csak emberek hergelésére”.

Az Együtt és a Párbeszéd politikusai a makett mellett csütörtökön jelentették be, hogy megkezdték a római-parti mobil gátról tartandó fővárosi népszavazás kampányát. Pataki Márton, az Együtt országos elnöke és Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi országgyűlési képviselő hatályon kívül helyeztetné a római-parti nyomvonalról hozott áprilisi fővárosi közgyűlési döntést, hogy egy új határozatban a Nánási utat és a Királyok útját jelöljék meg.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Senki sem szeretné, ha megismétlődnének a 2013-as események, és víz alá kerülne a környék

A Párbeszéd politikusa visszásnak tartja, hogy míg hét év alatt 500 millió forintért szerinte nem sikerült létrehozni egy mindenki számára elfogadható, alkalmas védmű terveit, most a civilek egy hónap alatt ingyen álljanak elő a tervezetükkel. Ezzel szemben az Egyesület a Római-partért közleményben kérte fel a főpolgármestert, hogy az ellenzéki kezdeményezésekkel szemben továbbra is a Fővárosi Közgyűlés által már megszavazott, part menti nyomvonalat támogassa.

A Római-partra tervezett, szakhatósági engedélyekkel rendelkező mobilgátas védmű építkezése legkorábban ősszel kezdődhet meg. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői szerint a védmű megépítése a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon hétmilliárd forinttal kerülne többe, mint a part menti, és hetven hektár a parton védelem nélkül maradna, a számítások szerint több mint 40 milliárd forint értékben.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!