2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/alkotmanybiro-jelolt-lehet-horvath-attila-jogtortenesz-300922/

Alkotmánybíró-jelölt lehet Horváth Attila jogtörténész

Információink szerint erősebb a baloldali holdudvar akarata, mint az MSZP-é, ezért nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelölésben. Azt, hogy kimaradnak a jelölésből, Tóbiás József jelentette be tegnap. A pártelnök közölte: ehelyett olyan javaslatot nyújtanak be, amellyel garantálnák a testület függetlenségét és szakmaiságát.

Emlékezetes: korábban az Eötvös Károly Intézet és a baloldali háttérértelmiség arra szólította fel az MSZP-t, ne jelöljenek alkotmánybírót. Arról értesültünk, a szocialisták hajlottak volna a megegyezésre, ha a kormánypártok változtatnak az Alkotmánybíróságról szóló törvényen. Úgy tudjuk, ifjabb Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő szorgalmazta ezt, aki szívesen beült volna az alkotmánybírói székbe. Miután az MSZP-s országgyűlési képviselő törekvése kiszivárgott, lendült akcióba a holdudvar.

Korábban a Demokratikus Koalíció és az Együtt is azt kérte az MSZP-től, hogy ne vegyen részt a jelölési folyamatban. Tóbiás József cáfolta, hogy bármiféle ultimátumot, diktátumot fogadott volna el. Arról beszélt mostani tájékoztatóján, hogy az elmúlt években az Alkotmánybíróság (AB) szakmai tekintélye jelentősen csökkent, a tagokat pártpolitikai alapon választották ki. A szocialisták azt indítványozzák, hogy ezentúl az alkotmánybírák maguk választhassák meg az AB elnökét, s a testület létszámát 11 főben, az alkotmánybírói életkort pedig 70 évben maximálják. Az MSZP-elnök úgy vélekedett: a Fidesz elveszítette a kétharmadát, ezért most „eljátsszák a nyilvánosság előtt, hogy ők nagyon szeretnének egyeztetni arról a rossz rendszerről, amit fenn akarnak tartani”.

A balliberális sajtó régebben arról cikkezett, hogy a Fidesz Szájer József európai parlamenti képviselőt jelölné alkotmánybírónak. Forrásaink szerint a politikus korábban ennél jobb pozíciókat sem fogadott el, és nem is akar hazajönni Brüsszelből. Úgy tudni, Szájer József munkájára nagy szükség van az EP-ben, ugyanis neki vannak a legjobb kapcsolatai a Néppártban, és ha Magyarországot éri támadás, akkor ő az, aki hazánk mellé tudja állítani a képviselőket. Fideszes körökben arról is régóta hallani, hogy Horváth Attila (képünkön) jogtörténészt, az ELTE és a Pázmány Péter Egyetem oktatóját jelölné a párt a posztra, de ezt egyelőre nem erősítették meg. A kormánypárt tegnap estig nem nyilatkozott jelöltjéről.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az Origónak azt mondta: az LMP-vel és a Jobbikkal már egyeztettek az ügyben, de nevek nem hangzottak el. Ugyanakkor hozzátette: az MSZP önmagával is vitatkozik a jelölésről, szerinte a frakcióban többen vannak, akik részt vennének a folyamatban.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Története során először főtáblás a Rosztov a BL-ben

A szerda esti selejtező-visszavágók végeztével véglegessé vált a labdarúgó Bajnokok-ligája 2016-17-es kiírása csoportkörének mezőnye.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!