2016. július 25., hétfő, Jakab, Kristóf napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/a-tulmunka-dobja-meg-az-orvosi-fizetest-389347/

A túlmunka dobja meg az orvosi fizetést

Tíz óra túlmunka és tizenegy óra ügyelet jut havonta egy „átlagos” szakorvosra jelenleg Magyarországon – derül ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adataiból.

A legfrissebb, 2014-es adatokat bemutató statisztikák szerint így bár a több mint hétezer szakorvos átlagos törvényes havi munkaideje alig haladja meg a 171 órát, ez túlmunkával és ügyelettel már több mint 210 óra. A doktorok átlagos havi jövedelmét is a túlórapénz és az ügyeleti díj dobja meg, ezekkel a bérelemekkel együtt lesz az átlagosan bruttó 443 ezer forintos alapilletményből 514 500 forint.

Az egészségügyiek túlmunkáját firtatta írásban több ellenzéki képviselő is az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. A parlament honlapján elérhető válaszokból megállapítható: tavaly az összes egészségügyi dolgozó több mint négy és fél millió óra kötelező túlmunkát teljesített. Munkájuk ellentételezéseként több mint ötmilliárd forintot fizettek ki nekik.

Az egészségügyiek azonban rendszeresen vállalnak önkéntes túlmunkát is, enélkül nem tudnának működni az egészségügyi intézmények, a kötelező túlmunkakeret ugyanis nagyjából március végére kifut. Ezért veszélyes a nemrég alakult új érdekvédelmi szervezet, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) felhívása, hogy azok az orvosok, akik ezt megtehetik, ne vállaljanak önkéntes túlmunkát.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport is felvetette tagjainak ezt mint a nyomásgyakorlás egyik lehetséges eszközét, és a szavazók többsége a demonstrációnál vagy a sztrájknál is hatékonyabbnak tartaná. Ugyanakkor sokan hangsúlyozzák, hogy ez a tiltakozásnak viszonylag kevesek számára járható útja, az önkéntes túlmunkával ugyanis egyes hiányszakmákban akár meg is kétszerezhető a jövedelem.

2012-ben már volt egy, a Reszaszéhoz hasonló kezdeményezés: akkor a Magyar Orvosok Szövetsége felhívásához egy felmérés szerint a tízezer orvos közül kétezer csatlakozott volna.

Felújított kórházak

Az elmúlt öt évben 322 milliárd forintot fordítottunk az országban működő kórházakra, az intézmények 70 százalékában történt részleges vagy teljes felújítás – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Hódmezővásárhelyen. Balog Zoltán a hódmezővásárhelyi és makói, 3,243 milliárd forint értékű kórházfejlesztést lezáró ünnepségen elmondta, az épületek országszerte nemcsak kívülről újultak meg, hanem belülről is, nem ritkán a gyógyítás élvonalába tartozó osztályok jöttek létre.

 

Hirdetés

Kiemelt

Robbanóanyag birtoklásáért tartóztattak le egy iraki állampolgárt Lengyelországban

Egy nappal a katolikus világtalálkozó előtt történt mindez, amelyet Krakkóban tartanak. A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

Poszt-trauma

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!