2016. május 24., kedd, Eszter, Eliza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/a-katonakat-is-bevetnek-terrorveszely-eseten-275080/

A katonákat is bevetnék terrorveszély esetén

A rendkívüli jogrend alkalmazásához szükséges szabályok megváltoztatására tesz javaslatot Simicskó István honvédelmi miniszter a jövő keddi, ötpárti egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban (HM) – tudta meg lapunk. Az alaptörvény jelenleg öt esetben engedi meg a rendkívüli jogrend bevezetését, amely a honvédség hazai bevetésével, illetve belső mozgósításával járhat.

A legenyhébb minősített időszak a veszélyhelyzet. Ezt követi veszélyességi sorrendben az ország váratlan megtámadásának esete, az úgynevezett megelőző védelmi helyzet és a szükségállapot. A legsúlyosabb a rendkívüli állapot kihirdetése. Utóbbi három esetben a jogrend ideiglenes megváltoztatásához az Országgyűlés hozzájárulása szükséges, a két legenyhébb fokozatban elég a kormány határozata is. Úgy tudjuk, a HM javaslata szerint a jövőben hatodik esetben, terrorveszély idején is lehetőséget adnának a jogrend megváltoztatására. Ehhez azonban az alaptörvény megváltoztatására van szükség, a parlament minősített többségének szavazatával.

A javaslat ötpárti megvitatására ezért is szükség lehet, illetve azért, mert kérdésként merülhet fel, hogy az úgynevezett terrorveszély kihirdetése mit enged meg majd a kormánynak a módosítást követően és mit nem. Érvényes lehet-e például, hogy ebben a helyzetben a jövőben a mindenkori kabinet akár rendeleteket alkothat, illetve bevezethet a közigazgatás, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek működését érintő törvényektől eltérő intézkedéseket.

A szaktárca javaslata megkönnyítené a fegyveres erők alkalmazását a közterületeken – Fotó: Kurucz Árpád

A szaktárca javaslata megkönnyítené a fegyveres erők alkalmazását a közterületeken – Fotó: Kurucz Árpád

Az is vita tárgya lehet, hogy terrorveszély esetén össze kell-e hívni a Honvédelmi Taná­csot, és hogy ezekről az intézkedésekről milyen mértékben kell majd tájékoztatni a köztársasági elnököt mint a hadsereg főparancsnokát és az Ország­gyűlés hatáskörrel rendelkező állandó bizottságait.

Az alaptörvény jelenlegi szövege szerint a rendkívüli jogrend eszközei az állam életének rendes működését, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát érintő, külső vagy belső társadalmi, illetve természeti veszély fenyegetése esetén, ezen veszélyek elhárítására, illetve következményeinek felszámolására vehetők igénybe.

Hirdetés

Kiemelt

Női kézilabda NB I: bajnok lett a Győr

Majdnem százszázalékos sikert ért el idén a győri női kézicsapat, a Magyar kupa után a bajnokságot is megnyerték, csak a BL-ben végeztek a második helyen.

Poszt-trauma

Boldog szülinapot, őszödi beszéd!

Fletó saját lúzerségére emlékezik.

Soros György nem Széchenyi István

Az üzletember Európa jótevője a Népszabadság szerint.

Elült az izraeli nagykövet Vonáék mellől

Nem mindenki hisz a néppártosodásban.

A genderideológus szerint nincs is genderideológia

Vagy mégis, csak elkezdtek ködösíteni.