2018. január 24., szerda, Timót napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/a-fidesz-keszen-all-2670256/

A Fidesz készen áll

Gulyás Gergely: Folytatódik a Soros-féle nyomásgyakorlás
A Fidesz készen áll az április 8-ra kitűzött országgyűlési választásra, amelybe a párt szerint Soros György be akar avatkozni. A kormánypárt parlamenti frakciója úgy véli, a jelöltállító pártok állami kampánytámogatása, a választást lebonyolító közigazgatási dolgozók megemelt javadalmazása is biztosíték a szabad választás megrendezéséhez.

– A százhat egyéni képviselőjelöltünk készen áll, az ő személyükről a formális döntést a Fidesz országos választmányának jövő keddi ülésén hozzák meg – mondta Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője tegnap a választás kiírására reagáló sajtótájékoztatón.

A Fidesz politikusa úgy fogalmazott: a szabad választás lebonyolításához minden feltétel adott. A kampányfinis és a húsvéti ünnepek egybeesése kapcsán a Magyar Idők kérdésére megjegyezte: az ünnep néhány nap nyugalmat jelenthet. A választási harc stílusa kapcsán azonban hozzátette, már most is durva hangnemben kampányolnak egyesek, az ellenzék olyan kijelentésekre ragadtatja magát, hogy a szavak értelmüket, jelentőségüket vesztik.

Fotó: MTI

A nagyobbik kormánypárt szerint adottak a feltételek

Utalt a február 25-i hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásra, ahol a többszörös füllentésen ért, az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter a Rákosi-kormányhoz közel állónak titulálta a jelenlegi kabinetet.

Gulyás Gergely szerint nagyobb probléma, hogy Soros György be akar avatkozni a választásba. – Soros nem demokrata, nem tiszteli az államok önállóságát, a bevándorlás támogatásával pedig elvitatja azt a jogot, hogy a magyarok határozzák meg, kikkel akarnak együtt élni – mondta.

A milliárdos spekuláns és szövetségesei részéről Magyarország irányába tapasztalható nyomásgyakorlás közé sorolta Judith Sargentini, a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készítő európai parlamenti (EP) képviselő budapesti látogatását. A frakcióvezető szerint a Soros szövetségeseként számontartott képviselő az EP olyan íratlan szabályait is áthágja, mint hogy az adott nemzeti választást megelőző fél évben az uniós parlament általában nem foglalkozik az érintett tagállammal.

Ugyancsak a Soros-féle nyomásgyakorlás folytatásaként értékelte az amerikai szenátus külügyi bizottsága demokrata tagjainak Magyarországgal is foglalkozó jelentését. A beszámolót kiadó Ben Cardin szenátorról megjegyezte: az amerikai Helsinki Bizottság társelnöki posztját hosszú ideig betöltő politikusról mindent elmond, hogy egy 2013-as meghallgatáson többször összekeverte Magyarországot Ausztriá­val.

– Példátlannak tartjuk a nyomásgyakorlás módját és a nyílt beavatkozást a magyar belpolitikai ügyekbe – mondta Gulyás Gergely. Szavai szerint a kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, és szuverenitása védett legyen. A kampánnyal kapcsán tudatta: a Fidesz választási országjárása március­ban várható.

Az egyes ellenzéki pártok számvevőszéki megbírságolásáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy választásig egyik pártnak sem kell fizetnie. Hozzátette: ha egy párt mind a 106 választókerületben egyéni jelöltet állít, akkor 706 millió forintos állami kampánytámogatásra jogosult, és a törvények szerint maximum egymilliárd forintot fordíthat a kampányra.

A meghirdetett közszolgálati dolgozói sztrájkról Gulyás Gergely azt mondta: a kormány kész tárgyalni, de egy választás előtti sztrájk kormányellenes akciónak tekinthető, ugyanakkor a lebonyolításában részt vevők napi­díja jelentősen – átlagosan 71 százalékkal – nő a négy évvel ezelőttihez képest, így szerinte inkább túljelentkezés várható a feladatra.

Fotó: MTI

Fodor Csaba Nézőpont Intézet: – Az elmúlt választások kapcsán lényegében hagyománnyá vált, hogy az államfő a lehető legkorábbi időpontra tűzi ki a voksolást. Ezzel együtt is intenzív kampány előtt állunk, a hátralévő 86 nap komoly csatákat hoz majd. Úgy tűnhet, mint ha az ellenzék lélekben feladta volna, a kormánypárti tábor hibát követ el, ha tét nélkülinek gondolja a megméretést. A tét az, hogy sikerül-e megvédeni a munkahelyteremtés, a családtámogatás, a közteherviselés átalakítása, valamint a biztonság kérdésé­ben elért eredményeket. Szintén egyértelmű, hogy még a választáson való indulás modelljében is tanácstalan ellenzék aligha lenne képes kormányozni az országot. Az ellenzék a vélhetőleg tisztítótűzzel felérő vereség utánra készül, ami a teljes átalakulásukat hozhatja.

Fotó: MTI

Horn Gábor Republikon Alapítvány: – Azzal, hogy a köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a választásokat, tulajdonképpen rendjén való dolgot tett, hiszen van ennek egy kis történelmi háttere is. 1990-ben, szintén április 8-ra estek az első szabad választások, így nem gondolom, hogy önmagában a dátum befolyásolná a voksolás kimenetelét. Az persze lehet hatással a szavazásra, hogy a történelmi egyházak ezer szállal fűződnek az államhoz, ami véleményem szerint nem jó, de ezt a kapcsolatot máskor is előnyükre tudják fordítani, nem csak húsvét táján. A Fidesz–KDNP szempontjából az időpontnak előnyei és hátrányai is lehetnek. Bár a kormánypártok biztos pártpreferenciájú szavazói inkább készen állnak, mint az ellenzéké, amelynek állapotán a későbbi dátum csak tovább ronthatna.

G. Fodor Gábor Századvég Alapítvány: – A választásokig elsősorban a 2014-ben mutatottnál sokkal rosszabb állapotban lévő ellenzék számára ketyeg az óra. Nincs megállapodás, nagy a zűrzavar, nincsenek rögzített struktúrák, azt sem tudni, hogy melyik ellenzéki erő mit akar, és hogyan terveznek felsorakozni a kormánypártokkal szemben. A mobilizációs energiáikat csökkenteni fogja a húsvéthoz közeli időpont, hiszen az emberek nehezebben mozdulnak meg a nagyhét környékén, kevésbé nyitottak egy negatív orientáltságú, személyeskedő kampányra. Az ünnepet övező egy-két hét kiesésével, összesen nagyjából két hónapja van az ellenzéknek arra, hogy felmutasson valamilyen szervezettséget, ami azt is jelenti, hogy politikailag nagyon felfokozott február–márciusra számíthatunk.

 

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!