2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/900-millios-fejlesztes-kezdodott-szombathelyi-premontrei-gimnaziumban-2596603/

900 milliós fejlesztés kezdődött a szombathelyi premontrei gimnáziumban

MTI
A költségvetés 900 millió forintos támogatása nyomán, megújul a Premontrei Rend szombathelyi Szent Norbert Gimnáziuma. A jövő évben több új szaktantermet, továbbá torna- és táncszobák alakítanak ki az intézményben – tájékoztatta Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-t.

A politikus hangsúlyozta, hogy 2021-ben lesz a 900. évfordulója annak, hogy az elmúlt évszázadok során a köznevelésben jelentős szerepet vállaló rend megtelepedett Magyarországon. Ennek apropóján a kormányzat öt év alatt 9,7 milliárd forinttal támogatta, illetve támogatja a rend hitéleti, közösségi és az oktatást-köznevelést szolgáló épületeinek felújítását, illetve újak építését.

Ennek köszönhetően a rendhez kötődő Csornai Premontrei Perjelség új iskolát épít Keszthelyen 500 millió forint felhasználásával, illetve a Zala megyei Türjén 2021-ig felújítják a rend késő román kori templomát és rendházát. Ugyancsak teljes rekonstrukción esik át a csornai apátság épületegyüttese – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a premontreiek meghatározó szerepet játszottak az elmúlt évszázadokban szombathely oktatási életében. A többi között Mindszenty József és Széchenyi István is a premontreiek diákja volt.

Vagyis a rendszerváltozás után egy jelentős múlttal rendelkező intézmény kezdte meg újra a működését – mondta Soltész Miklós.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!