2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/287827-287827/

Egyeztetésre vár a szakma az alkoholstratégiáról

A problémás ivók alig tíz százaléka áll orvosi kezelés alatt
A szakemberek továbbra is várják az egyeztetést az alkoholstratégia kidolgozásáról, mert ez egyelőre nem történt meg – mondta el tegnap lapunknak Demetrovics Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének addiktológus professzora.

A szakember szerint az alkoholizmus és a túlzott fogyasztás hazánkban az egyik, ha nem a legnagyobb népegészségügyi probléma, amelynek megoldására évtizedek óta egyik kormány sem tett lépéseket. Ez talán azért sem történt meg, mert a magyar társadalom rendkívül elnéző az alkoholfogyasztással szemben.
– Toleráljuk az ivászatot, nem tekintjük problémának, így érthetőbb, hogy egyik kormány sem tett komolyabb erőfeszítéseket a gond megszüntetése érdekében, hiszen nincsen rajta társadalmi nyomás – mondta a pszichológus. Pedig erre nemcsak azért lenne szükség, mert az alkohollal összefüggésbe hozható megbetegedésekben, halálozásban, és az egy főre eső alkoholfogyasztásban és -mérgezéses esetekben is világvezetők vagyunk.

06_alkohol_BPM

A magyar társadalom elnéző az iszákossággal szemben – Fotó: Bach Máté

Demetrovics Zsolt szerint nincs megbízható, pontos adat, de a problémás ivók száma valahol egymillió körül lehet, tehát valójában alig akad olyan magyar család, amelyet valamilyen formában ne érintene az alkoholprobléma. Ennek ellenére csak nagyon kevesen ismerik fel, hogy betegek: becslések szerint a rászorulók kevesebb mint tíz százaléka áll valamilyen orvosi kezelés alatt. A gondokkal küszködők közül tehát csak nagyon kevesen kérnek professzionális segítséget, holott a szakemberek rendelkezésre állnak, bár a kezelőhelyek száma csekély. Integrált, pszichoszociális ellátórendszerre lenne szükség, ezek létrehozása pedig a töredékébe kerülne annak, mint amekkora terhet az alkoholizmus jelent a gazdaságnak. A professzor szerint figyelembe kell venni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás komplex társadalmi probléma, amelynek jelentős gazdasági vonatkozása is van. Az alkoholhoz köthető problémák (egészségügyi terhek, családi következmények, kieső munkaidő, a betegség kezelésének költségei stb.) a becslések szerint az országos GDP másfél százalékát emésztik fel.

Az ELTE professzora szerint a sikeres alkoholstratégia kidolgozására nagy szükség van, ehhez pedig egyeztetni kellene többek között a különböző területek szakembereivel az alkoholhoz való hozzáférésről, a fogyasztás jogi szabályozásáról, a kezelésről, a rehabilitációról és a megelőzésről is.

Korábbi sajtóhírek szerint a nemzeti alkoholprogramot 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának koordinálásával az Országos Addiktológiai Centrum dolgozta ki, de az anyag nem nyilvános. Az államtitkárság annak tartalmáról korábban csak annyit árult el, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorításáért a társadalmi-gazdasági élet „számos szektorában zajló, magas szinten koordinált tevékenységgel, a korszerű egészségfejlesztés, az egészséget támogató közpolitika eszköztárát együttesen használva” lehet és kell fellépni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Pozitív reklámot okozott a tiltás a burkininek

Egy ausztrál üzletasszony szerint a ruhadarab nem az elnyomást, hanem a szabadságot és az egészséges életmódot képviseli.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!