2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/2-magyar-hadsereg-katasztrofajara-emlekeztek-2675908/

A 2. magyar hadsereg katasztrófájára emlékeztek

Országszerte megemlékezéseket tartottak tegnap a doni áttörés, a magyar királyi 2. honvédhadsereg katasztrófájának 75. évfordulója alkalmából. A budai Várban szentmisét, koszorúzást tartottak. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – amely a hétvégén ingyenesen látogatható – második világháborús haditechnikai eszközök is megtekinthetők.

– A magyar katonák a távoli hómezőkön a hazájuk, családjuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált – hangsúlyozta a doni áttörés 75. évfordulóján elmondott beszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. A Várban, a Kapisztrán téren tartott központi megemlékezésen a politikus azt mondta: a katonák áldozata tanulságul szolgál a nemzetnek, hogy józan politikával és előrelátó döntésekkel, az egység és az összetartozás erejének felmutatásával kell keresni a békét, és ezt a feladatot át kell adni az utánunk következő nemzedékeknek. – Két világháború borzalmas vérvesztesége, igazságtalan békerendszere, két ideológiai rendszer pusztítása és évtizedekig tartó idegen megszállást követő politikai csatározások, a hallgatás és elhallgattatás évtizedei után kötelességünk tisztelettel emlékeznünk a második magyar hadsereg 75 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Teknős Miklós

A hadtörténeti múzeum kiállítása a hét végén ingyen látogatható

A beszéd után koszorúzással, gyertyagyújtással és főhajtással tisztelegtek a hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emléke előtt. A hét végén ingyenesen látogatható Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál péntektől vasárnapig mindenki leróhatja kegyeletét. A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközök is megtekinthetők, így a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyú, a szovjet T34/85 közepes harckocsi, szovjet és német páncéltörő ágyú és egy különlegesnek számító lánctalpas motorkerékpár.

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében tegnap délután a budai Várban, a Mátyás-templomban szentmisét tartottak. A doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából az országban több helyen – így Győrben, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen – is rendeztek megemlékezéseket. Pákozdon, a Don-kanyar emlékkápolna felépítésének 25. évfordulója alkalmából is megtartott esti eseményen – mások mellett – Vargha Tamás, a szaktárca parlamenti államtitkára és Spányi Antal megyés püspök emlékezett a hősi halált halt katonákra.

Óriási veszteség mindkét oldalon

A második világháborúban, 1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés. A Vörös Hadsereg offenzívája a reggeli órákban indult, mínusz 40 fokos hidegben, és az elhúzódó hősies utóvédharcokban a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozta. Az 1943 áprilisáig tartó hadműveletben 42 ezer katonánk halt hősi halált vagy tűnt el, 28 ezer sebesültet szállítottak vissza Magyarországra, a korabeli szovjet híradások pedig 26 ezer magyar hadifogolyról számoltak be. 1942. áprilistól 1943 tavaszáig összességében mintegy 250 ezer magyar katonát vezényeltek a Don-kanyarba. Szakály Sándor történész véleménye szerint hozzávetőlegesen 125-130 ezer fő lehet a teljes veszteség halottakban, eltűntekben, hadifoglyokban és sebesültekben. A szovjet veszteségek is hatalmasak voltak. Számvéber Norbert alezredes, hadtörténész szerint a magyar–német erők 30-60 százalékos veszteséget okoztak a szovjeteknek 1943 januárjában, például páncélosaik közel felét kilőtték.

 

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!