2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/veto-444160/

Vétó

Huszonnyolc ember ülte körül tegnap a tárgyalóasztalt Brüsszelben. Csatlakozott hozzájuk egy vendég Törökországból.

Az úriember egy hatalmas, befolyásos ország miniszterelnöke. Egy olyan országé, amelynek nagysága, gazdasági ereje és földrajzi fekvése a világ egyik legbefolyásosabb államává teszi. Ez az ország adja a világ legnagyobb katonai szövetségének egyik legerősebb hadseregét. Ez az ország megkerülhetetlen tárgyalópartner, és rendkívül befolyásos szereplője a közel-keleti események alakulásának. Ez az ország két kontinenst, Európát és Ázsiát választja ketté. Ebben az országban két kultúra fér meg egymás mellett, a nyugati civilizáció és a muzulmán világ. Ami azonban mindennél fontosabb: ez az ország lehetne a legfőbb akadálya az Ázsiában útra kelt s Európába igyekvő menekültek, gazdasági bevándorlók és terroristák számára. Mégsem az.

Törökország ugyanis úgy döntött, hogy politikai játszmába kezd. Törökország megzsarolta Európát. Törökország palira vett bennünket. Mert megtehette. Ankara már hónapokkal ezelőtt hárommilliárd eurót, politikai engedményeket, Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak beindítását követelte az Európai Uniótól, hogy cserébe megfékezze az Égei-tengert átszelő, embercsempészek által útnak indított menekülthajókat. Az európai vezetők megnyugodtak, megveregették török partnereik vállát, és azt hitték, most már minden sínen van.

A török vezetés azonban nem tett az ügy érdekében semmit. A migránsok özönlenek tovább, Görögország pedig megszakad a rázúduló óriási tehertől. A törökök most újabb követelésekkel álltak elő Brüsszelben, még több pénzt és még több engedményt kérnek. A nyugat-európai kormányfők pedig vígan bólogattak minden török szó hallatán. Ezt a teljesen abszurd helyzetet, a törökök teljes dominanciáját európai kollégáik felett mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a brüsszeli és berlini politikusok alig-alig adnak hangot aggodalmuknak, amikor a legnagyobb ellenzéki török napilapnál házkutatást tartanak, végül pedig az egész újságot állami felügyelet alá veszik. (Csak sejteni lehet, mit szólt volna Angela Merkel, Martin Schulz vagy Guy Verhofstadt, ha ugyanez történt volna Magyarországon.)

Ezt az arcpirító nyugat-európai önámítást és képmutatást megelégelve mondott a brüsszeli tárgyalások kellős közepén határozott nemet Orbán Viktor. Nemet mondott arra az elképesztően értelmetlen és az uniós politikusok inkompetenciájáról árulkodó tervre, amely szerint közvetlenül Törökországból telepítenénk át Európába menekülteket, akiket nyilvánvalóan kötelező jelleggel kellene szétosztani az uniós tagországok között. A magyar miniszterelnök vétóján senki sem lepődhetett meg, hiszen nem először utasította el ezt az eszement, őrült javaslatot. A visegrádi országok egyöntetűen elhatárolódtak a kvórarendszertől, amelyet Budapest és Pozsony még az Európai Bíróságon is megtámadott.

Mikor értik már meg Nyugat-Európában, hogy a kontinensünkre tavaly érkezett több mint egymillió bevándorlóval sem tudnak megbirkózni a tagállamok? Mitől lenne jobb a helyzet, ha nem illegális, hanem törvényes úton telepítenek át újabb milliókat? A tegnapi magyar vétó jogos és helyes lépés volt ennek a tervnek a megakadályozásában. Magyarországot nyilván újra megbélyegzik majd, mint Európa barátságtalan és gonosz államát, amely az európai döntéshozatali folyamatokat akasztja meg. Holott Európának éppen erről kellene szólnia. Egy szabad nemzetállamnak, legyen akármilyen kicsi, lehet még véleménye.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Kezdi felszívni a képzett alkalmazottakat Paks II

Folyamatosan emelkedik a létszám a z MVM Paks II Atomerőmű-fejlesztő Zrt-nél. Az év végére már 420-an dolgozhatnak a bővítés előkészítésén.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!