2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/tizenhet-ev-2599426/

Tizenhét év

Hogy a világ – és benne Európa – mennyit változott tizenhét év alatt, azt két szám tökéletesen érzékelteti. Hétfőn hatezer ember tüntetett Bécsben amiatt, hogy az új osztrák kormánynak a Szabadságpárt is a tagja lett. Tizenhét évvel ezelőtt ez a szám 300 ezer volt.

Tizenhét évvel ezelőtt valódi hisztéria uralta el Nyugat-Európát. A fasizmus megállítását követelték tüntetők Londonban és Párizsban, a bécsi „Donnerstagsdemonstrationen” (csütörtöki tüntetések) két éven keresztül folytatódtak. Az Európai Unió tizennégy tagállama diplomáciailag teljesen elszigetelte Ausztriát, holott Wolfgang Schüssel néppárti kancellár még arra is kínosan ügyelt, hogy a rettegett Jörg ­Haider ne kapjon pozíciót a koalíciós kormányban.

A bécsi kormányt egész egyszerűen azért próbálták ellehetetleníteni, mert a Szabadságpárt elveit és értékeit elfogadhatatlannak tartották, nem mellesleg pedig „egykori nácik alapították”. A nácikra való utalás ma sem hiányozhat egyetlen nyugat-európai tudósításból sem, hiszen a tájékozatlan olvasóval tudatni kell, hogy voltaképpen kik kerültek hatalomra Ausztriában.

Hogy sem Jörg Haidernek, sem a Szabadságpárt mostani vezetőjének, Heinz-Christian Strachénak sincs – koruknál fogva nem is lehetett – köze a nácikhoz, az a szóban forgó sajtóorgánumokat nem érdekli.

A helyzet azonban az, hogy az elmúlt tizenhét évben semmit sem változtak a Szabadságpárt elvei és értékei. Csupán annyi történt, hogy kék szemű, mosolygós vezetőjüket egy másik, szintén kék szemű, mosolygós politikus váltotta az elnöki székben.

Az FPÖ ugyanaz a nacio­nalista, euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, amelyik korábban volt. Aki nem hisz ebben, annak emlékeztetőül álljon itt az FPÖ egyik idei választási szlogenje: „Az iszlám terjedését meg kell állítani.”

Európa – és benne Ausztria – viszont ez idő alatt óriási változásokon ment keresztül. Az EU tizenötről huszonnyolc tagúvá bővült, az ­uniós intézményrendszer elkezdett recsegni-ropogni, a gépezet már nem működik olyan olajozottan, mint korábban. A szabadkereskedelem és a globalizáció felgyorsult.

Az egypólusú világrend véget ért, Kína és Oroszország látványosan megerősödött. A biztonságunkat és jólétünket fenyegető válságok száma megszaporodott. Európa azonban nem tudta kezelni a kríziseket, nem nőtt fel a feladathoz.

A politikai elit kudarcát a leghangosabban a szavazóurnák elé járuló választók jelezték, akik az elmúlt egy-két évben sorra buktatták meg vagy hozták lehetetlen helyzetbe a regnáló kormányokat. Ausztriában sem volt ez másképp: Sebastian Kurz az FPÖ-től kölcsönzött retorikával, a magyar bevándorlásellenes intézkedések dicséretével és megvédésével tudta a maga oldalára állítani a szavazókat.

Ausztriában a nacionalizmus és a bevándorlás korlátozásának igénye ugyanis ma már nem elítélendő jelenség, hanem a világ változásának és a válságkezelés hiányának hatására előtérbe került, büszkén vállalt értékek és politikai programok.

Ez a tendencia pedig lassan egész Európát végigjárja, de ez az, amit az Európai Egyesült Államokról és a kötelező betelepítési kvótákról álmokat szövő politikai elit nem tud, vagy nem akar megérteni.

Hogy az új osztrák kormány él-e a választóktól kapott bizalommal, és megérti-e az üzenet lényegét, az persze a jövő kérdése. Ha azonban a gazdasági ereje miatt fontos európai szereplőként számontartott Ausztria az Európai Unió megreformálására tett kezdeményezések élére áll, és a nemzetállamok Európája mellett száll síkra, abból hazánk, térségünk és az egész kontinens hasznot húzhat.

Kiemelt

Jó hír a bioetanolcégeknek

A megújuló energia felhasználásáról szóló uniós irányelvjavaslat eredményeként nem fenyegeti veszély a hazai bioetanol- és fehérje-előállítást.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!