2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/teglarol-teglara-2651209/

Tégláról téglára

Új esztendő áll előttünk, ízlelgessünk egy jó hírt. A brit szakszervezeti szövetség szerint 2018-ban Magyarország áll majd a fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet
reálbér-növekedési ranglistájának élén.

Rögzítsük, ezt nem a kormányszócsőnek csúfolt intézmények állítják, hanem a brit szakszervezeti szövetség. Ha ezt elfogadjuk, akkor nyugodt szívvel kijelenhetjük: ebben a csoportban hazánk lesz az éllovas. Oly régen mondhattuk ezt a szót Magyarországgal kapcsolatban, és oly sokszor hallhattuk, hogy sereghajtók vagyunk. Leszakadtunk a régiós versenytársaktól, és lehajtott fejjel ülhetünk az Európai Unió szégyenpadján.

Jó érzés, hogy ez a korszak a múlté. Nehéz örökséggel vette át 2010-ben a stafétát Orbán Viktor és kabinetje. Brüsszel túlzottdeficit-eljárása fenyegette az uniós támogatások folyósítását, az államadósság – mint Bábel tornya – az eget ostromolta, akárcsak a munkanélküliség, a gazdasági növekedés megtorpant, az energiaárak szárnyaltak, az alapkamat magas volt, ahogy az infláció, is és nem béremelésekről, hanem a juttatások megkurtításáról szóltak a hírek. Így kormányoztak a balliberális politikusok.

Mi történt azóta? Milyen háttérrel fordul neki a jelenlegi hatalom a néhány hónap múlva elrajtoló országgyűlési választásoknak? A gazdasági növekedés meghaladja az uniós átlagot, az államadósság csökkenő pályára váltott, a bérek reálértéke növekszik, a foglalkoztatás csúcsokat dönt, a munkanélküliség történelmi mélységekben, az alapkamatot alig észrevenni, oly alacsony, és a pénzünk értéke sem romlik. Nem szégyen ezt leírni, inkább hála.

Hogy itt tartunk, az nem rendkívüli tett, hanem ez a minimum, amit elvárunk azoktól, akikre az ország irányítását bíztuk. Mindezt értékeljük a realitás keretei között. Nem értük el az osztrák színvonalat, nem keresünk annyi pénzt, mint a Nyugaton próbálkozó honfitársaink, az államadósság még mindig magasabb, mint a környező országokban, de valami elindult a jó irányba. Lehet erre azt mondani, hogy kevés, és minden héten megvásárolhatjuk a lottószelvényt, de hiú ábrándokat kár kergetni.

Ha veszünk több mázsa téglát, a malterhoz alapanyagot, gerendákat és mindent, ami egy ház felépítéséhez szükséges, majd az egészet lerakjuk egy üres telekre, abból két nap alatt nem lesz otthon. Még akkor sem, ha munkások tömegeit állítom csatasorba.

Csak lépésről lépésre lehet haladni, meg kell várni például, hogy megszáradjon a frissen öntött beton. Mindennek megvan a maga ideje. De menet közben azt láthatjuk, hogy épül valami. Ekkor józan belátóképesség mellett azt is elképzelhetjük, hogy ebből előbb-utóbb felépül a ház. Ahová be lehet költözni, ahol otthon érezhetjük magunkat.

Most azt láthatjuk, hogy folyik a munka. A felépülés és nem a leépülés szakaszában vagyunk. Nem gödröt ásnak alattunk, amit majd vészhelyzetben valamelyik nemzetközi pénzügyi hatalomnak kell betemetnie, hanem szép lassan lépegetünk előre. Nem kell attól tartani, hogy akire a pénzünket bíztuk, az zsebre teszi, és a képünkbe hazudja: a pannon pumát irigyli egész Nyugat-Európa.

Az irigység amúgy sem olyasmi, ami bárki javára válna, de egyvalamiben valóban sokan szeretnének olyan körülmények között élni, mint mi. Szomorú tény, hogy a migráció maga alá temeti Európát. A végvárak ellenállnak, mert vannak olyan kapitányok, akik a történelemből megtanulták: hiába vársz a nagyhatalmak segítségére, magadra maradsz. Nincs közös megoldás. Neked kell megvédened magad. Azzal fogj össze, aki a kezét nyújtja, és ne azzal, aki fenyeget.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!