2017. április 24., hétfő, György napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/tanulopenz-1414699/

Tanulópénz

Alighanem jókat kacagnak manapság a Kremlben. Mégpedig Amerika kárára. Egyre inkább úgy fest, első személyes találkozójukat nem Donald Trump, hanem Vlagyimir Putyin kezdheti kedvezőbb helyzetben. Míg utóbbi biztos kézzel uralja országát, és – ha maga is úgy akarja – érdemi ellenfél nélkül vághat bele 2018-ban az újabb elnökválasztási kampányba, amerikai kollégája éppen a tanulópénzt fizeti kormányzása legelején. Az első három hét még állatorvosi lóként mutatta, milyen az, ha a demokrata párti ellenzék vagy egy „úgynevezett bíró” révén a másik két hatalmi ág – a törvényhozás és az igazságszolgáltatás – gátat vet Trump kormányzásának, ám Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó kényszerű lemondásával már maga a Fehér Ház lőtte lábon saját magát. Flynn az orosz kapcsolatait illetően – mondjuk úgy – nem bontotta ki az igazság minden részletét Mike Pence alelnöknek. Márpedig az első alapszabály: soha ne hazudj a főnöködnek! Ám ha mégis megteszed, akkor legalább az FBI-nak ne legyen hangfelvétele róla. Ez most Flynn-nek nem jött be. Oroszokkal lehet persze tárgyalni, de suttyomban információkkal seftelni a Fehér Ház háta mögött – nos, az más minőség. Nem jogszabály, hanem bizalom kérdése.

Mára már a múlt ködébe vész, hogy Putyin 2000-ben – még elnöki pályája elején – felajánlotta, országa szívesen segít az Egyesült Államoknak a választáson leadott voksok összeszámlálásában. Mint emlékezetes, George W. Bush elnökségéről végül csak a legfelső bíróság tudott dönteni. Most, több mint 16 év elteltével bizonyos tekintetben hasonló időket élünk. Moszkvában kényelmesen hátradőlve figyelhetik az egyre viharosabb washingtoni fejleményeket, s csak rövid közleményeket kell kiadniuk: nem, ők nagyvonalúak, nem tesznek válaszlépést 35 orosz diplomata amerikai kiutasítására, nem, nem avatkoztak be a novemberi amerikai elnökválasztásba, és nem, Flynn lemondásához sem fűznek kommentárt, amúgy pedig nem találkozgatnak az embereik Trump környezetével. Vagy ha mégis, hát kisnyúl. Ja, és a Krímet sem adják vissza az ukránoknak, hiába követeli most nagy hangon – ám annál kevesebb hitellel – Amerika. (A dolog nagyjából annyi reménnyel kecsegtet, mintha Moszkva pedig Alaszkát kérné vissza.)

Külföldi hírszerzőkbe bele-belebotolhat akárki. Nem mindenki az, aminek látszik. Most inkább az a probléma: a kínos Flynn-ügy az amerikai–orosz kapcsolatok igen kényes időszakában pattant ki. Olyanban, amelyben a „szabad világ első számú vezetőjét” azzal vádolják otthon és külföldön egyaránt, hogy orosz segítséggel jutott hatalomra, illetve feltűnően jó moszkvai kapcsolatokkal rendelkezőket nevez ki vezető pozíciókba. A leghálátlanabb szerep az e heti casting során alighanem James Mattis védelmi miniszternek jutott, aki brüsszeli „bemutatkozó” látogatásán – már amennyire egy volt négycsillagos amerikai tábornok egyáltalán bemutatkozni kényszerül a NATO székhelyén – nyugtatgathatta a szövetségeseket: a szervezet továbbra is a transzatlanti kapcsolatok alapköve. Főleg a lengyelek és a balti országok aggódnak az oroszok miatt, s ennek megfelelően a Moszkvával szembeni szankciókhoz is másképp állnak hozzá, mint Magyarország. Mattis szavait a tényekkel támaszthatta alá: kedden 500 amerikai katona érkezett Románia fekete-tengeri kikötőjébe a NATO délkelet-európai szárnyának megerősítésére.

Nem először írunk e hasábokon arról: Közép-Európa a jó amerikai–orosz kapcsolatokban érdekelt. Ám a kétoldalú viszony szálai a közelmúltban annyira összegabalyodtak, hogy a kibogozásuk e hét végén Bonnban a két külügyminiszternek, később pedig a két elnöknek is komoly feladatot ad majd.

Kiemelt

Egy ismeretlen portréja

A film úgy szól Antall Józsefről, hogy közben minket, nézőket sem felejt el: ugyanannyira szól róla, mint amennyire nekünk.

Poszt-trauma

Füttyös történész esete a sánta kutyával

Várjuk az RTL Klub és az Index tiltakozását.

Az Index nagy vágya

Reménykedni lehet.

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!