2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/szirenhangok-389257/

Szirénhangok

Moszkva Oroszország fővárosa. Nem a Szovjetunióé. Ez talán sokak számára nyilvánvaló, de nem árt hangsúlyozni, főleg ha a nyugati sajtót olvasva ilyen képzetünk lenne.

Oroszország ugyanúgy fejlődött, változott, alakult az elmúlt huszonöt esztendőben, mint mindannyian, s lett a kommunista birodalomból kapitalista birodalommá. Vannak vasalt bakancsú katonái, akik masíroznak a Vörös téren, bombázógépei, harci helikopterei. Acélművei és rengeteg gabonája. Atomfegyverei. No meg szövetségi hálózata, törekvései, hogy letegye a névjegyét a világ minden asztalára, hogy megkerülhetetlen legyen, hogy döntsön azokban a kérdésekben, amelyekben egy birodalom dönteni szokott.

Magyarország miniszterelnöke Moszkvában tárgyalt ennek a birodalomnak az elnökével, hogy a kelet–nyugati közlekedési folyosó közepén fekvő ország a neki nyújtott lehetőségeket minél jobban ki tudja használni. Nem politikai állásfoglalás Moszkvába menni. Nincsen vastaps, ha Oroszország neve felhangzik, ha Putyin kerül szóba, nem áll fel a terem. Mert nem értékválasztás Magyarország számára az orosz kapcsolat ápolása, hanem pragmatizmus. Soha senkinek nincs joga megkérdőjelezni Magyarország európai elkötelezettségét, amiért nemzeti érdekeit védve szorgalmazza, hogy az Oroszországot sújtó exporttilalmat tárgyalják újra, hiszen ez számunkra nagyon plasztikusan húsba vágó kérdés. Az orosz piacra szükségünk van, ahogy az orosz gázra is. Európának – tetszik, nem tetszik – szüksége van Oroszországra, ahogy Moszkva is nyög az öreg kontinens nélkül, alacsony olajárakkal, folyamatos háborúban. De van egy irányvonal, s van cél. Az út egy része pedig Magyarországon keresztül halad. Szerencsére nem lánctalpakon. Mert ez a világ már nem az a világ.

Ha viszont nem az a világ, akkor sem a spájzban rejtőző oroszoktól, sem a masírozó csizmáktól nem kell félnünk. De a sajtó nem így működik, és nagyon könnyű bárkire rámondani, hogy szarva és patája van, ha nem a mi oldalunkon áll. Orbán Viktor pedig semmit se csinált, csak kiállt az országért. Valóban egyszerűbb úgy irányítani az országot, hogy mások, külföldiek szavára hallgatunk, csak mert azok nagyon erősek és nagy a GDP-jük, de nem hazafias, nem hatékony, és általában bukás a vége. Magyarország a migránsválság során végig ugyanazt hangsúlyozta, hogy nagy a baj, közös fellépés szükséges, s megoldási javaslatokkal élt. Ebből a helyzetből született meg a német sajtóban Orbán Viktor, az ellen-Merkel, akinek immár követői is akadnak, s aki a nyugati világra fenekedő legnagyobb veszély. Így lett a visegrádi együttműködés az EU-n belüli ellenzék, az engedetlen és hálátlan országok csoportja. Ehhez az érveléshez pedig nagyon szépen odailleszthető, hogy Orbán Viktor behívja az oroszokat az unióba, kinyitja nekik a kaput, s aztán jön a csizma, meg a lekvárt evő orosz katona képe, aki fasisztákat keres, és puszta szórakozásból mindenkit legéppuskáz.

De ezek szirénhangok. Zavaróak, harsányak, de nem változtatnak a tényen, hogy az Angela Merkel vezette Németország Magyarország legnagyobb befektetője és stratégiai szövetségese. Azon sem, hogy Németország és Oroszország között speciális kapcsolat áll fönn, stratégiai viszony, mint az két nagyhatalomhoz illik. De azon sem változtatnak, hogy a migránsok csak jönnek, megállíthatatlanul, a kerítés, az ezerszer elátkozott kerítés polgárjogot nyert Európában, a rossz politikusok pedig nem tudják a politikailag korrekt beszédük mögé rejteni a válságot. Az pedig viszonylag gyorsan kiderül, ki tud ügyesen manőverezni a viharos vizeken, és ki éli fel azt a rengeteg pénzt, amelyet a bő esztendőkben felhalmozott az államkincstár.

De azért a harmadik világháború sem fog kitörni ma Brüsszelben.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Lúdas Matyi a trapézon

Műfajteremtő produkcióra készül a Fővárosi Nagycirkusz: történetmesélő cirkuszként viszi a manézsba Lúdas Matyi közismert históriáját.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!