2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/nepvandorlas-nepszavazas-419986/

Népvándorlás, népszavazás

Orbán Viktor az idei évértékelése kapcsán voltaképpen két beszédet mondott. Egy jelennek szóló belpolitikait, valamint egy jövőnek szóló külpolitikait. Az első is érdekes, de azokról a napi kérdésekről folyamatos a közéleti polémia. A másik viszont történelmi léptékű beszéd, úgyhogy inkább ezzel foglalkoznék.

Berlin, Moszkva és Sztambul (illetve Ankara): ezek az erőközpontok valóban a mi háromszögelési pontjaink. Nemcsak most, évszázadok óta. Hogy mást ne mondjak, mindhárman tartósan megszállták már az országunkat. Az egyik keresztény, a másik ortodox, a harmadik muszlim. Németország az unió vezére – velük most épp egy birodalomban vagyunk, de mind Berlin, mind Brüsszel elejtette a fonalat, nem képes felismerni eminens érdekeit. A reálpolitika azt mondja: az orientációnk kizárólagosan sem kelet, sem dél, sem nyugat ellen nem irányul, de nem is megyünk egyikkel szemben sem. (Az egyedüli baráti égtáj pillanatnyilag észak – arra van Visegrád.) Akarunk megint önként bebújni valamelyik „gazdaállat hónalja” alá? Nem akarunk – pláne, ha kezd is erősen kihűlni. A világpolitikai átrendeződés veszélyeket hordoz: a biztonságunkra, a gyarapodásunkra, a kultúránkra nézve. A veszély neve népvándorlás. (Mint ahogy a bolygó neve: halál.) S ki vitatná, hogy Európa biztonsága immár nemcsak Európán múlik?

Hallgatom a miniszterelnököt, s már látom a bel- és külhoni vuduharcosokat, amint döfésre lendítik a kötőtűiket. Merthogy ez valóban kínos: egy politikus, aki nem fél és nem beszél mellé. Az új népvándorlás valóban történelmi tény, évtizedes folyamat: 2015-ben csak elkezdődött egy históriai éra.

S hogy el tudják-e engedni a néptől elszakadt európai vezetők az elveszett illúziókat és ideológiákat? Maguktól aligha. Nem riasztják őket sem a párhuzamos társadalmak, sem a muszlim migránsok integrálhatatlansága. Valóban nem veszik át a mi életmódunkat, ha azt látják, hogy – az övékkel ellentétben – a miénknek ez a dekadens vadliberális változata szétesőfélben van; s hogy a népvándorlás az életrevalóság viadala (ha feltett kézzel fogadjuk: diadala). A migráns (ha nem terrorista) valóban nem ellenség, hanem áldozat – de az érdekeink akkor sem egyeznek.

Hogy miként kell megállítani Brüsszelt (akár Arturo Uit), azt én nem tudom. Az Európai Bíróság szerintem kevés lesz hozzá, de a népszavazás legalább emlékeztet a népszuverenitásra, ha már a senki által meg nem választott Juncker és társai megfeledkeztek róla. Igen, a kvótavita nem egyéb, mint hogy a Titanic jégheggyel való ütközésekor melyik kabinba mennyi víz jusson. A széplelkű értelmiség meg azon vitázik, milyen zenét játsszon a zenekar.

Kereszténység vagy kalifátus: nem rangsor, csak különbség – fogalmazott Orbán. Nem gondolom, hogy például Merkel kalifátust akarna, s hogy neki kő volna a szíve vagy az agya helyén – csak épp nem képes felnőni a „vaskancellárokhoz”. Mi meg korábban sosem jártunk túl jól a kritikátlan csatlósléttel, ezért célravezető, hogy legalább gyávák és meghunyászkodók ne legyünk. Tényleg sehol nincs előírva, hogy az európai polgárokat gyökértelen világpolgárok vezessék, lenézzék, sőt levegőnek tekintsék – amíg tudják, merik; s főként, amíg tehetik. Miért volna unortodox kimondani, hogy a migránsimportra szövetkezett politikus–embercsempész koalíció a rabszolga-kereskedők praxisát koppintja? S azt, hogy az unio­nisták és szuverenisták európai küzdelmét a kvótaharc döntheti el? Azt pedig már magam is pedzegettem, hogy Brüsszelnek az Európai Egyesült Államokért a tömeges antiszemitizmus-import sem nagy ár.

A kormányfő szerint az Európai Unió „nem a Szovjetunió újraköltve”. Még akkor sem az, ha a pártatlan Európai Bíróság – a horogkereszttel ellentétben – nem tartja önkényuralmi jelképnek a vörös csillagot. Ám abból a tizenkét uniós csillagból egy-kettő alanyi jogon a miénk is…

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LugasA nyúlon túl

Jimi Hendrix nyert, majd a célban összeesett. Ez volt az első versenysérülés a Kincsem Parkban. Előfordul, hogy a világ második leggyorsabb állata, az angol agár is félrelép.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!