2017. november 24., péntek, Emma napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/kesz-atveres-2177611/

Kész átverés

Egyszer majd megszűnik a tőke munka feletti uralma, kiegyenlítődnek a bérek, vagyis mindenki ugyanannyit kap ugyanazért a termelő tevékenységért. A béruniót pedig követheti a munka teljes felszabadítása. Tudják, kik mondták ezt?

Nem, nem Vona Gábor és elvbarátai, bármennyire is hasonló húrokat penget mostanában a Jobbik elnöke. A kőkemény marxisták beszéltek ilyeneket annak idején. Az úgynevezett létező szocializmusban meg is próbálták központilag szabályozni a béregyesítést, de látható volt az eredmény, a dolog nem működött, sőt egyenes út vezetett az összeomláshoz.

Mégis, valami ilyesmiről gyűjt aláírást mostanában a Jobbik, miközben az elmúlt hetekben óriásplakátok jelentek meg az országban Simicska Lajos felületein „Európával az európai bérekért”, illetve „­Bérunió” szlogennel. Az utóbbi időben leginkább balra kacsingató ellenzéki párt azt követeli: az unió alapszerződésébe kerüljön bele az egyenlő munkáért egyenlő bért elve, vagyis szűnjenek meg a kelet-európai és a nyugat-európai bérek közötti különbségek.

Szép gondolat. Csak egy baj van vele: legalább annyira megvalósíthatatlannak tűnik, mint a kommunisták badarságai. És ezt nemcsak mi állítjuk, hanem a párt egyik kitüntetettje, a Jobbik által Pongrátz Gergely-érdemkereszttel díjazott Csath Magdolna is. A professzor közölte: nehezen értelmezhető a bérunió ötlete, ennek megvalósítása nem képzelhető el piacgazdasági körülmények között. A közgazdász szerint utoljára a KGST-országokban, a diktatúra időszakában próbálták ezt meg, de kudarcot vallottak, ehelyett inkább a nemzetállami megoldásokat kell kidolgozni.

Csath Magdolna ráadásul nincs egyedül a véleményével, a gazdasági szakértők sora mondta ki a napokban, hogy Vonáék kezdeményezése jól hangzik, de nem több egy ócska blöffnél, amellyel ­vélhetően nem is foglalkozik majd érdemben az Európai Unió. Szépen hagyják, hogy összegyűjtsék hozzá hét országból az aláírásokat, de döntést nem fognak hozni a kérdésben. Ez ugyanis nem kötelező Brüsszel számára, és nem is érdeke az európai nagyhatalmaknak.

Miért is telepítettek volna üzemeket Kelet-Európába, ha itt nem lenne olcsóbb a munkaerő? Vajon nem költöznének-e el azonnal tőlünk ezek a gyárak, ha egy kelet-európainak ugyanannyit kellene fizetni, mint a nyugat-európai dolgozóknak? Mihez vezetne ez a mi régiónkban? Várhatóan munkanélküliséghez, miközben a megnövelt bérek megnövelt járulékokat, adókat is jelentenének a szegényebb országokban. És mit eredményezne az, ha Brüsszel határozná meg a tagállamokban a béreket? Mi jöhetne ezt követően? Esetleg meghatároznák az árakat is?

Beleszólhatnának például abba is, hogy milyen áron kapja meg egy magyar, lengyel, cseh, szlovák vagy román állampolgár az áramot vagy a gázt, vagyis a legfontosabb energiaforrásokat a szolgáltatóktól? A béruniót követi-e majd a Brüsszelben régóta tervezett energiaunió is? Ennek révén ellehetetleníthetik-e hazánkban és Európa keleti felén a rezsi csökkentését? Szolgálja-e a nemzet érdekeit az a párt, amelyik így készíti elő a szuverenitásunk elvesztését?

Aligha. Sőt úgy tűnik, a Jobbik olyan kampánytémát választott, amellyel azt demonstrálja, hogy a nép pártján áll, de ez csak a látszat. A cigányok és a zsidók korábbi fenyegetése és az ezt követő farizeus gesztusok, a nyugdíjasok, az alacsony végzettségűek és az egyszerű munkások megsértése után a párt csúnyán be is akarja csapni az embereket.

Új show-műsorra készülhetünk. Indul a Kész átverés.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!