2017. január 17., kedd, Antal, Antónia napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/hidegrazas-1315903/

Hidegrázás

Recseg a mennyezet, ropognak a tartógerendák, de a Demokratikus Koalíció fényes tekintetű politikusai arcán vastag a bőr, lepereg róluk minden tódítás és lódítás. Beköszöntött az igazi tél, és egy didergő agytornán megszülték legújabb ötletüket. Most azt követelik a kormánytól, hogy legalább negyven százalékkal csökkentse a gáz árát, mondván, a világpiacon is esnek a költségek. Szép és becsületes dolog aggódni az emberekért, csak hát a következetességnek – mint ahogy máskor sem – nyomát nem lehet felfedezni.

Nem volt olyan rég, amikor a szélsőséges DK politikusai még a szocialista pártban vitézkedtek. Ki tudná ezt feledni? Főként azt, amikor sokkot kaptak az Orbán-kormány rezsicsökkentést hirdető politikájától. Olyan zavar támadt az erőben, hogy azt sem tudták, melyik nap mit nyilatkozzanak a magát baloldalinak nevezett párt szociálisan különlegesen érzékeny képviselői.
A rezsicsökkentésről szóló rendelet 2013 januárjában lépett hatályba, azóta a lakossági távhő, a villamos energia és a földgáz árát több lépcsőben is visszanyesték. Olyannyira, hogy a családok 2013 óta mintegy 900 milliárd forintot takarítottak meg. Ehhez képest érdemes néhány mondat erejéig visszaidézni, miket beszéltek összevissza a szocialisták.

Először, még 2012 végén azzal álltak elő, hogy igazságtalan a kormány lépése, mert a terheket differenciáltan kellene mérsékelni, az nem járja, hogy mindenkinek kisebb összeg szerepeljen a sárga csekkjén. Néhány nappal később taktikát váltottak, és hatalmas könnyeket hullattak az energiacégekért, amelyek a 2010 előtti években nagyjából 1000 milliárd forint extraprofitra tettek szert. (És amelyeknek a Horn-kormány garantált nyereséget biztosíttatott a privatizáció után.) Sajtótájékoztatót szerveztek, és aggódó arccal belebőgték a mikrofonba: nem lesz pénz a karbantartásra, nem lehet garantálni a szolgáltatások színvonalát. Majd hazamentek aludni, de nem jött álom a szemükre. Érezték, ezzel bizony nem tudják fogyatkozó szavazótáboruk indulatait felkorbácsolni. Dolgozott a szürkeállomány, majd a hajnali napfény meghozta az újabb ötletet.

Rendezték soraikat, majd a kormánypártnak szegezték a kérdést: mennyit spórolnak a Fidesz vezetői a rezsicsökkentéssel? Ez sem jött be, ahogy az sem, amikor az MSZP az évszázad átverésének nevezte a rezsicsökkentést, amely a baloldal szerint a Kádár-rendszer utolsó éveit idézi. A sort még lehetne folytatni, de felesleges. Hiába kínlódtak, a lakosságot nem sikerült megtéveszteniük. A leghűségesebb szavazóik is támogatták a döntést, miután ők is a saját bőrükön érezték, amikor Gyurcsányék háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére a villany árát. Ezzel szemben a Fidesz–KDNP-kormány alatt 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára. Így például Európában csak egy országban olcsóbb a földgáz a magyarországinál.

Van itt más is, amire érdemes emlékezni. Az Orbán-kabinet azért is kapott hideget-meleget, mert gáztárolókkal gyarapította az állami vagyont. Az ellenzéket az sem érdekelte, hogy az energia nemzetstratégiai szempontból kiemelten fontos terület. Most ismét napirendre kerültek a tárolók. Megszólalt az ügyeletes jajongók kórusa, akik attól vacognak már jó előre, hogy elfogy a betározott gáz. Lassan mondom, hogy ők is megértsék: nem fogy el!

Még akkor sem, ha a rendkívüli hideg miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Magyarországnak a stratégiai tárolóban is van készlete, de importálni is lehet az energiahordozóból. Ha mindez nem nyugtatná meg az aggódókat, akkor vessenek egy pillantást az időjárás-előrejelzésre. A következő napokban jön az enyhülés, a hőmérő higanyszála napközben eléri a plusz fokokat. Tavaszig pedig még van idő arra, hogy az ellenzék kitaláljon valami újabb ravaszságot.

Témajavaslatnak megsúgnám, hogy nyáron meg kánikula lesz. Hajrá!

Kiemelt

Százötvenmilliárd felújításokra

Még ebben az évben kijavítják az M1-es és az M7-es autópályák rázós szakaszait.

Poszt-trauma

Már árulják az Obama-korszak utolsó leheletét

Újabb remek ötlettel álltak elő az amerikai liberálisok.

Pilhál György is szerkesztőséget vált

Tovább erősödik a csapat.

Na, hová tart Bayer Zsolt?

Távozik a Magyar Hírlaptól.

Na, hová tart Azurák Csaba?

Intenzív tárgyalások zajlanak az ellenzéki körökben nagyon népszerű Kóczián Péterrel is.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!