2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/hidegrazas-1315903/

Hidegrázás

Recseg a mennyezet, ropognak a tartógerendák, de a Demokratikus Koalíció fényes tekintetű politikusai arcán vastag a bőr, lepereg róluk minden tódítás és lódítás. Beköszöntött az igazi tél, és egy didergő agytornán megszülték legújabb ötletüket. Most azt követelik a kormánytól, hogy legalább negyven százalékkal csökkentse a gáz árát, mondván, a világpiacon is esnek a költségek. Szép és becsületes dolog aggódni az emberekért, csak hát a következetességnek – mint ahogy máskor sem – nyomát nem lehet felfedezni.

Nem volt olyan rég, amikor a szélsőséges DK politikusai még a szocialista pártban vitézkedtek. Ki tudná ezt feledni? Főként azt, amikor sokkot kaptak az Orbán-kormány rezsicsökkentést hirdető politikájától. Olyan zavar támadt az erőben, hogy azt sem tudták, melyik nap mit nyilatkozzanak a magát baloldalinak nevezett párt szociálisan különlegesen érzékeny képviselői.
A rezsicsökkentésről szóló rendelet 2013 januárjában lépett hatályba, azóta a lakossági távhő, a villamos energia és a földgáz árát több lépcsőben is visszanyesték. Olyannyira, hogy a családok 2013 óta mintegy 900 milliárd forintot takarítottak meg. Ehhez képest érdemes néhány mondat erejéig visszaidézni, miket beszéltek összevissza a szocialisták.

Először, még 2012 végén azzal álltak elő, hogy igazságtalan a kormány lépése, mert a terheket differenciáltan kellene mérsékelni, az nem járja, hogy mindenkinek kisebb összeg szerepeljen a sárga csekkjén. Néhány nappal később taktikát váltottak, és hatalmas könnyeket hullattak az energiacégekért, amelyek a 2010 előtti években nagyjából 1000 milliárd forint extraprofitra tettek szert. (És amelyeknek a Horn-kormány garantált nyereséget biztosíttatott a privatizáció után.) Sajtótájékoztatót szerveztek, és aggódó arccal belebőgték a mikrofonba: nem lesz pénz a karbantartásra, nem lehet garantálni a szolgáltatások színvonalát. Majd hazamentek aludni, de nem jött álom a szemükre. Érezték, ezzel bizony nem tudják fogyatkozó szavazótáboruk indulatait felkorbácsolni. Dolgozott a szürkeállomány, majd a hajnali napfény meghozta az újabb ötletet.

Rendezték soraikat, majd a kormánypártnak szegezték a kérdést: mennyit spórolnak a Fidesz vezetői a rezsicsökkentéssel? Ez sem jött be, ahogy az sem, amikor az MSZP az évszázad átverésének nevezte a rezsicsökkentést, amely a baloldal szerint a Kádár-rendszer utolsó éveit idézi. A sort még lehetne folytatni, de felesleges. Hiába kínlódtak, a lakosságot nem sikerült megtéveszteniük. A leghűségesebb szavazóik is támogatták a döntést, miután ők is a saját bőrükön érezték, amikor Gyurcsányék háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére a villany árát. Ezzel szemben a Fidesz–KDNP-kormány alatt 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára. Így például Európában csak egy országban olcsóbb a földgáz a magyarországinál.

Van itt más is, amire érdemes emlékezni. Az Orbán-kabinet azért is kapott hideget-meleget, mert gáztárolókkal gyarapította az állami vagyont. Az ellenzéket az sem érdekelte, hogy az energia nemzetstratégiai szempontból kiemelten fontos terület. Most ismét napirendre kerültek a tárolók. Megszólalt az ügyeletes jajongók kórusa, akik attól vacognak már jó előre, hogy elfogy a betározott gáz. Lassan mondom, hogy ők is megértsék: nem fogy el!

Még akkor sem, ha a rendkívüli hideg miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Magyarországnak a stratégiai tárolóban is van készlete, de importálni is lehet az energiahordozóból. Ha mindez nem nyugtatná meg az aggódókat, akkor vessenek egy pillantást az időjárás-előrejelzésre. A következő napokban jön az enyhülés, a hőmérő higanyszála napközben eléri a plusz fokokat. Tavaszig pedig még van idő arra, hogy az ellenzék kitaláljon valami újabb ravaszságot.

Témajavaslatnak megsúgnám, hogy nyáron meg kánikula lesz. Hajrá!

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!