2017. október 22., vasárnap, Előd napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/hazugsagspiral-2296768/

Hazugságspirál

Minden sorozat véget ér egyszer, hazudni sem lehet örökké következmények nélkül. A „tiszta kezek” pártjánál most jött el az idő, hogy elszámoljon a pénzügyeivel az Állami Számvevőszék előtt.

Vona Gáborék azonban úgy viselkedtek, mint a hamiskártyások, akik folyamatosan blöffölnek, majd amikor teríteni kellene a lapokat, akkor időt húznak, trükköznek, mindent bevetnek, hogy ne kelljen megmutatni, mi van a kezükben.

A Jobbik az elmúlt hetekben többször hivatkozott arra, hogy majd a számvevőszéknek megmutat minden dokumentumot, átadja az összes adatot, és olyan transzparens lesz, amihez képest az üvegzseb titkos svájci széf. Miközben szónokoltak a tiszta kézről, az Állami Számvevőszék hiába várta türelemmel a bekért adatokat, dokumentumokat.

A lélekváltásban jeleskedő, egykori MLM-ügynök pártja csak sunnyogott, nem volt hajlandó együttműködni az ellenőrzésben. Kedden, miután a számvevőszék az ügyészséghez fordult segítségért, a Jobbik előbb cáfolni próbálta a történteket, majd délután kétségbeesett lépésre szánta el magát a frakcióvezető és a gazdasági igazgató: az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztató keretében próbált utólag iratokat átadni, amelyeket a törvényi előírások értelmében a hivatal nem vehetett át.

A Jobbik titkolózásának okaira maga a párt hivatkozása világít rá, hiszen – mint írták – a 2015–2016-os évi dokumentumokkal kapcsolatban többször személyesen is egyeztettek a hivatallal és teljes mértékben együttműködtek, a 2017 első fél évét illető ellenőrzésről azonban nem tudtak. Ezt az ÁSZ kategorikusan cáfolta, mindenről értesítették a pártot, sőt a honlapjukon is részletesen olvasható a teljes 2017-es ellenőrzési terv.

Az idei év azért lényeges, mert tavasszal kezdte első kormányellenes óriásplakát-akcióját a Jobbik a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégek hirdetési felületein, és mint utóbb kiderült, a piaci ár töredékét kellett csak kifizetniük érte. Vona „tiszta kéz” Gábor és társai a kampány költségeiről és finanszírozásáról előbb titkolóztak, majd többször ellentmondó adatokat közöltek. A NAV azóta is nyomoz, mivel felvetődött a költségvetési csalás, valamint a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúja.

A közelmúltban újabb kétes ügylettel folytatódott a Jobbik finanszírozási botránya, amikor kiderült, hogy Simicska egyik érdekeltsége, a Publimont Kft. egymilliárd forint értékben adott át plakáthelyet a pártnak utólagos törlesztéssel, részletfizetési lehetőséggel. A részleteket persze ezúttal is titkolták, és cinikus módon éppen az ÁSZ-ra hivatkoztak, hogy majd a hivatal „sasszemű” ellenőrei előtt elszámolnak. A szavakat azonban nem követték a tettek, egyelőre a számvevőszéknek sem engednek betekintést a gyanús ügyleteikbe. Ez lenne tehát a tiszta kezek politikája a néppártosodás útjára lépett Jobbik értelmezésében.

Kétségtelen, hogy az elmúlt 25 évben a pártok gazdálkodásának „kifehérítése”, átláthatósága nem tartozott a sikertörténetek közé. Arra a gátlástalan politikai prostitúcióra azonban nem nagyon akadt példa, amit a korrupció elleni élharcos szerepében tetszelgő exradikálisok véghezvittek.

Most nyert igazán értelmet Vona Gábor tavaly augusztusi „kínzóan őszinte” kinyilatkoztatása a Jobbik lelkének elvételéről. A régi, nemzeti radikális lélekkel elvben összeegyeztethetetlen lett volna, hogy a pártot eszközként felkínálja egy oligarcha személyes bosszúhadjáratához.

A lélek és az erkölcs összefügg: a Jobbik morálisan is egy szintre került a gazdájával, aki tegnap hajnalban, zilált külsővel, obszcén feliratokat festett saját hirdetőoszlopaira.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!