2017. augusztus 18., péntek, Ilona napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/hala-1741033/

Hála

Szigorú kategóriákban gondolkodni a nyugati ember sajátja. Szereti a fiókokat, ahová bele lehet tenni az embereket, az érzéseket, mert akkor egy kicsit sem kell azzal törődni, hogy mi van a dolgok mögött. A fiókra rá van írva a tartalma, így ha egy krokodilt tesz a macska feliratú ketrecbe, akkor az onnantól macska, csak kicsit zöldebb, pikkelyes és hosszabb az állkapcsa. No de ott van a felirat, tehát macska.

A bevándorlás jó. Munkaképes, azaz profitot termelő dolgos kezek jönnek messzi országokból, ahol elmondhatatlan, leírhatatlan borzalmak történnek velük, mi pedig befogadjuk őket, akik hálás szívvel, roppant olcsón nagyon jó munkát fognak végezni. A bevándorló ilyen, a fiókhoz mellékelt leírásból kiderül. Salman Abedi családja Líbiából menekült el Moammer el-Kadhafi rezsimje elől. Ideális bevándorlócsalád.

Líbia ugyanis nyilván pokoli hely, ahol iszonyatos szenvedéseket viselt el a jobb sorsra érdemes família, hiszen Kadhafi egy őrült, mondja a manchesteri autószerelő, aki mellé az Abedi család beköltözik. Az órabérük ugyan kisebb lesz, mint másoknak, de nekik ez is teljesen megfelelő, hiszen kiszabadultak a pokoli országból, így minden nap minden percében hálát fognak rebegni Őfelségének, mert megmentette őket Kadhafitól. A fiókot így be lehet tolni, Abediék és az összes barna bőrű, fura vallású ember, akik hajlonganak imádkozáskor, ugyanolyanok. A Szíriából érkezők is ilyenek, az egyipto­miak, a nigeriek, a bangladesiek is. Ők mind-mind, a sok millió, akik érkeznek a világ messzi tájairól, hálásak.

Aztán megszületett Salman, aki nem ismeri Líbiát, az ő hazája Nagy-Britannia. A kilencvenes évek közepének gyermeke, nem tanul túl sokat új és régi hazájáról, ő olyan brit, akinek jogai vannak, kötelességei nincsenek. Kicsit hazátlan, mert mindenhonnan kilóg, ugyanazokat a mintákat követi, mint a többi hasonló hazátlan gyerek. Nem hajlong imádkozás közben, mert cseppet sem érdekli a vallás, nihilista és unatkozó fiatalember egy reményvesztett, haldokló ipari zónában. Egyáltalán nem hálás, ő a születésével automatikusan kapta meg az útlevelet, ő nem menekült senki elől. Nem sanyargatta a rendőrség a szövevényes rendszerű Líbiában, legfeljebb a manchesteri stadion mellett kapott egy ütést gumibottal a meccs napján. Mivel nem tartozik sehová, könnyű őt beszippantani. Nem tud védekezni, nem is akar.

Vagy vallási fanatikus lesz, vagy drogos, vagy futballhuligán, vagy bélyeggyűjtő, voltaképp mindegy. Egy közösség része, amely hajlandó elfogadni őt, a hazátlan, üres, unatkozó, identitás nélküli Salmant. Aki kapja, marja. Az első győz, a vallási fanatikusok céhe beletöltötte az ürességbe mérgező ideológiáját, így hoppon maradtak a kábítószer-kereskedők, a huligánok és a bélyeggyűjtők. Salman erre kellett: hogy a világ másik felén egy dörzsölt és gonosz szervezet hirtelen magáénak nevezze, és egy egész ország ismét rettegjen.

Az ország pedig retteg. Becsülettel végrehajtja a liberális sajtó követeléseit, miszerint kijelenti, hogy nem fél, és katonákkal járőröztet az utcákon, csináltat szép képeket, hogy imádkozzunk Manchesterért, mintha bárki is imádkozna arrafelé bármiért, elveti az extremizmust és a xenofóbiát, mert ilyenkor azt is szokás. Pedig Salman nem halt meg, ott sétál Manchester, Liverpool, London és Glasgow utcáin. Ott áll az utcasarkon, magányos, üres lelkű vademberként, jogokkal, de felelősségérzet és hála nélkül. Egyetlen katona és rendőr sem tudja őt megállítani, hiszen nem hat rá sem a családja, sem a hatóságoktól való félelem, sem az emberség, sem a hazaszeretet. Ő úgy létezett, hogy valójában nem is élt soha, s a pusztítás adta a léte értelmét.

Kiemelt

Forgalomkorlátozások a hét végén

Az ünnepi programok idején a 2-es metró sűrített járatokkal közlekedik, nagy tömeg esetén viszont kiiktathatják a Batthyány téri megállót.

Poszt-trauma

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Simicska most szocialista érdek

Közellenség az MSZP-ért.

Kálmán Olga inkább Vonát védte, mint kolléganőjét

Jobbikost kérdeztek a Hír TV-ben, baj lett belőle.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!