2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/gurulo-rubelek-309136/

Guruló rubelek?

Évek óta csak sejthetjük, de érdemi válaszokat nem kapunk arra vonatkozóan, hogy milyen anyagi forrásokból gazdálkodik a Jobbik. A brit The Telegraph hétfői cikke erősíti azt a korábbi gyanút, hogy a magyar radikális párt anyagi támogatást kap Oroszországtól.

A lap szerint az amerikai hírszerző szolgálatok átfogó vizsgálatot terveznek annak kiderítésére, hogy biztosítottak-e az orosz szolgálatok, illetve a Kreml titkos pénzeket bizonyos európai pártoknak vagy jótékonysági szervezeteknek a politikai kohézió aláásása érdekében.

Bizonyosság tehát továbbra sincs, de vannak olyan tények, amelyek alapján nem tűnik alaptalannak a gyanú. Az amerikaiak előtt már több európai titkosszolgálat is felfigyelt az oroszok élénk érdeklődésére, amit az európai szélsőjobboldali pártok iránt mutatnak. Brüsszelben – lengyel és francia gyanú alapján – úgy gondolják, hogy orosz irányítás alatt áll az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége, amelynek deklarált célja, hogy előbb-utóbb frakciót tudjon alakítani az Európai Parlamentben.

Ezt a szövetséget pedig 2009 őszén Kovács Béla jobbikos EP-képviselő kezdeményezésére alakították meg az európai szélsőjobboldali pártok. Tény az is, hogy Kovács Bélát a Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedéssel gyanúsítja. A közismerten kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező politikus tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét, ugyanis a képviselő rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogatott. Kovács Béla anyagilag is támogatta a Jobbikot, volt egy időszak, amikor magánszemélyként hivatalosan ő adta a legtöbb pénzt – több millió forintot – a pártnak.

A politika persze pénzbe kerül, annak a pártnak különösen szüksége van megfelelő anyagi forrásokra, amely kormányzati pozícióra tör, ez önmagában nem bűn. Az sem szokatlan gyakorlat, hogy a vezető igyekszik felépíteni egy hozzá közel álló személyekből álló szűkebb hátországot, a Jobbiknál is zajlik ez a folyamat, a párt költségvetési támogatásának jelentős része köt ki egy bizonyos vállalkozói körnél, akik Vona Gábor bizalmasai. Azonban a pártépítés közben sem szabad megfeledkezni arról, hogy melyik országot, melyik nemzet érdekeit képviselik. Egyes ügyekben a kölcsönös előnyök és érdekek mentén lehet együttműködni akár az oroszokkal, akár az amerikaiakkal, de ha anyagilag függő helyzetbe kerül egy párt bármelyik külső hatalomtól, az már elvtelen szolgálatot jelent.

Az orosz érdekszféra szélesítésének kísérlete nyilvánvalóan szúrja az USA szemét, ezért vált fontossá az amerikai hírszerzés számára a szoros keleti kapcsolatokkal rendelkező európai szélsőjobboldali pártok tevékenységének vizsgálata. Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy az Egyesült Államok hatóságai évek óta nem tesznek semmit a szélsőséges Kuruc.info ellen, amely amerikai szerverről működik. Legutóbb például az amerikai Igazságügyi Minisztérium elutasította a portálon megjelent holokauszttagadó cikk magyar bírósági betiltását, a szólásszabadságra hivatkozva. A következetlenség oka nyilvánvalóan a nagyhatalmi érdekekben keresendő, hiszen a Jobbik esetében sem a párt radikalizmusa aggasztja az USA vezetőit, hanem az oroszok európai térnyerésének lehetősége.

Vona Gábornak egyébként támadt egy kiváló ötlete arra, hogyan tisztázzák az orosz finanszírozás gyanúját. A Jobbik elnökének az jutott eszébe, hogy Orbán Viktor a közelgő moszkvai tárgyalásán kérdezze meg bizalmasan Vlagyimir Putyintól, hogy támogatták-e a Jobbikot. Az angol abszurd humor kedvelői bizonyára díjazzák Vona felvetését, talán még az orosz elnök is jót nevetne rajta. A magyar választók viszont ennél több komolyságot érdemelnének.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!