2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/fenyegeto-adootletek-1500301/

Fenyegető adóötletek

Akárki akármit mond, most már nyilvánvaló, hogy a következő választási kampánynak is a pénzügyek állnak majd a középpontjában. Adó, illeték, nyugdíj és az állami juttatások akár külön fejezetcímként is szerepelhetnek az egy év múlva esedékes parlamenti voksolásra készülő pártok programjaiban.

Ebben persze nincs sok újdonság, hiszen – úgy különben – szép dolog például a jogállam, az alkotmányosság és az egy- vagy a kétkamarás országgyűlés kérdése, az első azonban mindig az: ki hogyan boldogulhat a hétköznapokban. Igazságtalanság lenne ugyanakkor felróni a választóknak, hogy csak a pénz, a bevétel és a vagyon érdekli őket.

A magán- és a közügyek ugyanis mindenkor szorosan összefüggnek, az adó- és az illetékszabályok közvetlen kapcsolatot teremtenek az állam s a polgárok, a vállalkozások között. A hétköznapi valóságtól tehát voltaképpen rövid út vezet a filozofikus magasságig, mert az a politikai erő, amely meghatározza a vagyonszerzés lehetőségeit, s a közterhek nagyságát, lényegében hitet tesz egy adott társadalmi, alkotmányos berendezkedés és egy egész életfelfogás mellett. A választók azután a fülkében döntenek, elfogadják-e ezt vagy sem.

A szocialisták és a hajdani szabad demokraták a kétezres évek elején például úgy látták: elegendő azt ígérni, hogy több pénz jut az embereknek, több pénz jut az önkormányzatoknak. Törekvésük még hitelből is csak hellyel-közzel valósult meg, a közkassza pedig olyan terheket vállalt magára, amelyek miatt később lényegében tönkrement az ország. Szinte mentsvár lett volna a vagyonadó, amelyet – a 2009. évi törvény megfogalmazása szerint – egyes nagy értékű vagyontárgyakra vetettek volna ki. Nagy értékűnek az MSZP szerint a harmincmillió forintnál drágább ingatlan számított, az értéket rá­adásul hasraütésszerűen állapította volna meg az adóhatóság. Az Alkotmánybíróság persze eltörölte a jogsértő szabályzatot.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje most, csaknem egy évtized múltán ismét a vagyonadóval próbálkozik. Botka László luxusadót vetne ki a gazdagokra. Ugyanakkor továbbra is kérdés, pontosan ki a gazdag, és konkrétan hol a magas vagyoni érték határa. A jelek szerint Szeged polgármestere nem okult a múltból, egyelőre nem érzékeli az országos politizálás összefüggéseit. Vannak persze ötletei más pártoknak is, egyes ellenzéki szereplők a többkulcsos adórendszer mellett kardoskodnak. A fenyegető elképzelések lényege ugyanaz: meg­g­yengíteni a szélesedő középosztályt, az így beszedett pénzen pedig szavazatokat vásárolni.

Ráadásul most beavatkozna a szabályozás átalakításába az Európai Bizottság is. Az unió azzal a gondolattal kacérkodik, hogy – nyilvánvaló lobbiérdekből – a nemzeti hatáskört elvonva mindenütt maga határozza meg az adózás szerkezetét. Ezek alapján még az is előfordulhatna, hogy az EU vetné ki az adót a hazai középosztályra, a nyugdíjasokra és a kisvállalkozásokra. Közvetve ugyan, de ezzel végül is a nemzetközi cégek irányítanának bennünket.

Az adórendszer korszerűsítése idehaza mindettől függetlenül folytatódik. Március közepén megszűnt egyes hatósági eljárások illetéke, az szja-bevallások tervezetét pedig a magánszemélyek helyett immár az adóhivatal készíti el. Az államigazgatás szolgáltatásai természetes részei a mindennapi életnek, hiszen az adófizetők végső soron megfizetik ennek költségeit is. Más kérdés, hogy a választópolgárok díjazni szokták az észszerű és kiszámítható intézkedéseket.

Hirdetés

Kiemelt

Magyar gyökerekkel Argentínában

Hamarosan tiszteletbeli konzulátus nyílik Észak-Argentínában, a Chaco provinciában található Villa Ángela településen, ahol még a polgármester is magyar.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!