2017. április 24., hétfő, György napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/etetnek-1417573/

Etetnek

Húsz évvel ezelőtt volt szerencsém Angliában tölteni két és fél hónapot. Akkor ismerkedtem meg az ottani televíziós műsorokkal. Köztük azzal, amely a fogyasztóvédelemről szólt, méghozzá igen szemléletesen. Az egyik alkalommal a műsorvezető egy fagyasztott pizzát tartott a kamera elé. Gusztusos, étvágygerjesztő fotó szerepelt a dobozon, láthatóan gazdagon megpakolták szalámival, zöldségekkel, és a sajt mennyiségére sem lehetett panasz – amíg ki nem vették a csomagból.

A kép és a valóság ugyanis nem találkozott egymással. A feltét jóval szegényesebb volt, a szalámikarikák száma kevesebb, ahogy a zöldség és a sajt mennyisége is. A műsorban nem szemérmeskedtek, megállapították, hogy átverték a vásárlókat. Nem féltek a bírósági perektől, nem takarták ki a termék márkáját, nem udvariaskodtak a céggel, hanem lerántották a leplet a megtévesztő reklámfogásról. Megmutatták: ha ön ezt az árut választja a kínálatból, akkor nem azt kapja, amire számított. Ezért legközelebb vegyen egy másik társaság márkájából. Hangsúlyozom: ez nem most volt, hanem húsz évvel ezelőtt!

Nyilván sokan emlékeznek a Gorenje-turizmus korszakára, amikor a nyolcvanas évek végén bevásárlórohamot indítottak hazánkfiai Ausztriába. Majd jött a rendszerváltás, amitől – egyebek mellett – azt vártuk, hogy a nyugati országok jó minőségű termékei végre hazánkban is megjelennek, nem kell értük felkeresni a Mariahilfer Strasse üzleteit. Ez olyannyira megtörtént, hogy a külföldi multinacionális cégek letarolták a hazai piacot, termékeik elözönlötték a boltok polcait. Amit Ausztriában vagy éppen Németországban megkapni, az nálunk is megtalálható. Legalábbis ez a látszat. Az pedig most is csal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatából kiderült, hogy a nemzetközi cégek Magyarországon árusított ugyanazon termékeinek csomagolása közül több nem ugyanazt rejti, mint amit nyugatabbra tőlünk árusítanak. Ez megerősíti azokat a tapasztalatokat, hogy például a Németországból hozott mosópor miért fehéríti ki már egy mosás után a ruhákat, míg ugyanannak a cégnek a hazánkban vásárolt terméke miért nem. Most már azt is tudjuk, hogy a Magyarországon vett kakaó miért hagy az elfogyasztása után cukrot a pohár alján, szemben az osztrákoknak szánt minőséggel. Ne kerteljünk: sok esetben silányabb színvonalú termékekkel árasztják el térségünk országait, mint Európa nyugati felét.

Tán azt gondolják, nekünk jó lesz ez is. Olcsóbb előállítással, de a nyugatihoz hasonló árért vegyük és együk a termékeiket.

Érdekes, Brüsszel ezt a megkülönböztetést engedi. Ezen a téren nem olyan harcos, mint például a rezsiárakban vagy éppen az adópolitikában. Európának ezen a felén pedig ugyanolyan emberek élnek, mint a fejlettebb országokban. Nekik sem illene rosszabb minőséget adni. Teszik ezt azok a cégek, amelyeknek a reklámjai reggeltől estig ömlenek a különböző médiumokból.

Igaz, nem feltétlenül kellene azon mérgelődni, hogy a hazánkban elérhető instant levesben kevesebb a kagylótészta és a húsgombóc, mint amit Ausztriában kapni. Kell a fenének, ha igazi levest akarunk főzni, érdemes felkeresni valamelyik termelői piacot és friss árut vásárolni. Ettől azonban a kettős mércének itt sem lenne szabad megmutatkozni.

Jegyezzük meg: sajnos a vásárlói tudatosság nálunk a béka feneke alatt van. Az élelmiszeripar cégei – ahogy más ágazatoké is – előszeretettel nézik hülyének a fogyasztót. Ezért a vásárlói tudatosság erősítése igenis fontos feladat. Ha a fent említett televíziós adásnak minél több magyarországi változata volna, nem okozna gondot mivel megtölteni a műsoridőt.

Érdemes lenne hozzálátni!

Kiemelt

Egy ismeretlen portréja

A film úgy szól Antall Józsefről, hogy közben minket, nézőket sem felejt el: ugyanannyira szól róla, mint amennyire nekünk.

Poszt-trauma

Füttyös történész esete a sánta kutyával

Várjuk az RTL Klub és az Index tiltakozását.

Az Index nagy vágya

Reménykedni lehet.

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!