2016. július 25., hétfő, Jakab, Kristóf napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/egy-zsak-szen-446029/

Egy zsák szén

Elvi megállapodás született a menekültekről, Törökország hárommilliárd eurós újabb támogatást kap az EU-tól, júniusig feloldják a vízumkötelezettséget! – harsogta a török sajtó azt követően, hogy a mindig mosolygós Ahmet Davutoglu az egyre gyűröttebb arcú Angela Merkellel kezet fogott Brüsszelben. Elvi megállapodás? A huszonnyolc tagú monolit időtlen idők óta nem jutott konszenzusra semmiben, most is csak abban értettek egyet, hogy a tárgyalásokra ezúttal nincs idő, de március 17-én folytatják, addig mindenki menjen haza.

Ha egy hét múlva nem derül ki az idő, akkor ez legalább újabb húszezer menedékkérőt, húszezer újabb ügyiratot, húszezer helyet jelent a menekülttáborban. Húszezer olyan embert, akit az elvi megállapodás szerint rakosgatni fognak, mint egy zsák szenet. Ha már Görögországban van, akkor visszaviszik Törökországba, ahol bőszen épül már a hárommilliárd plusz hárommilliárd euró értékű kórház, óvoda és élelmiszerbolt. A gumicsónakkal Leszboszra érkező pakisztániakat így visszaküldik Törökországba, cserébe azonos mennyiségű, de szíriai pecséttel hitelesített szeneszsákot átdobnak a határon az álmok kék mezejű, aranycsillagos földjére.

Már maga az elmélet is riasztó, embertelen, méltatlan. Valamint teljesen megvalósíthatatlan. Hiszen az elvi megállapodás, de még a törvényerejű döntés sem akadályozza meg az emberek áradatát, a népvándorlás folyik, százezrek kelnek fel már Frau Merkellel a szívükben mindennap Lahorban, Csittagongban vagy Colombóban. Jóravaló emberek és alávaló csibészek egyaránt, olyanok, akik ki akarnak törni a szürkeségből, akik elhiszik, hogy Európa nekik is jár, csak úgy, alanyi jogon, ha már annyi ember szerencsét próbált és sikerrel járt. Nagyjából annyira hagymázas elképzeléseik vannak a világról, mint a brüsszeli vezetőknek, akik viszont könyvelői szemmel nézik a válságot. Senki se lesz képes emberek százezreit, akár millióit ide-oda terelgetni akaratuk ellenére, mert egy papíron így döntöttek fontos vezetők. A jogi kereteket meg lehet határozni, de ahhoz fizikai erőszak, fegyveres rendőrök, határőrök, őrhajóflották és betonfalak szükségesek, hogy valamilyen szinten működőképes legyen az ötlet.

Persze a török sajtó téved. Mert nincs elvi megállapodás. Magyarország kimondta, hogy nem vesz részt ebben az őrületben, erre pedig mindenki számíthatott, aki figyelt az elmúlt hónapokban. A szerbiai határon a kerítés megépítéséről tavaly június 17-én tett bejelentést Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter szerint Magyarország „nem várhat az EU-ra, hogy megtalálja a megoldást a bevándorlásra”. Azóta eltelt nyolc hónap, és az EU képtelen volt határozott választ adni a létét veszélyeztető válságra. Az országok, amelyek nem vártak, saját magukra számíthattak, s így maguk döntöttek a védekezésről. Magyarország úgy, hogy – ideiglenesen, jobb híján – kerítést húzott a határra, visszautasította a kvótát, s az elvi megállapodásra nemet mondott. Mert elemi érdekünk a védekezés. Igen, milliók jönnek. Ez nem populista lózung, nem politikai fegyver, ez egy nyolc hónapja hangoztatott, mára igaznak bizonyult jóslat. Az EU-csúcson Orbán Viktor kimondta, ahogy kimondhatta volna egy sor állam vezetője. De a magyar miniszterelnök politikai súlya nagyon sokat nőtt egyszerűen azzal, hogy nem szélkakas, nem forog arra, amerre mások irányítják, hanem pontosan tudja, mit vár el az ország.

Most a kompromisszumkeresés időszaka, a szakértők egyeztetése zajlik kicsi szobákban, különböző külügyminisztériumokban. Tíz nap múlva kincstári optimizmussal várja majd a sajtó a megállapodást. Davutoglu mosolyogni fog. Pedig itt senkinek sincs oka az ünneplésre.

Hirdetés

Kiemelt

LUGASKapd el a pokémont!

Feltüzelt tömeg özönlötte el múlt pénteken a New York-i Central Parkot, az emberek izgatottan, dolgaikat hátrahagyva rohantak a park egy pontja felé.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!