2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/business-as-usual-1808575/

Business as usual

A nyugati véleményformálók előszeretettel beszélnek arról, hogy a válságok ellenére mégsem erősödnek Európában a populistának, radikálisnak, elitellenesnek nevezett pártok. Sőt az emberek sorozatban mondanak nemet a populizmusra, és olyan nagyszerű államférfiakat ajándékoznak a világnak, mint Emmanuel Macron, Mark Rutte vagy Justin Trudeau. Ők még tiszteletben tartják az emberi jogokat és kellő elszántsággal aggódnak a globális felmelegedés miatt.

Az úgynevezett populisták – a tömeges bevándorlást megakadályozni akaró, a szuverenitást féltő és a hagyományos családmodell mellett kiálló gonosz, lelketlen politikusok – azonban nemhogy meggyengültek volna, kifejezetten megerősödtek az elmúlt években.

Franciaországban Marine Le Pen totális vereségén örvendezett a fősodorbeli sajtó, noha a Nemzeti Front elnöke sosem szerepelt még ilyen jól: 10,6 millió szavazatot kapott a májusi választáson, a francia választópolgárok 34 százaléka szavazott rá. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna. A szocialista párt mindeközben eltűnt a politikai térképről, az euroszkeptikus, antiglobalista radikális baloldal viszont nagyon megerősödött. A holland Geert Wilderst is kinevették márciusban, amiért a felmérésekhez képest rosszul szerepelt, pedig tizenötről húszra növelte mandátumai számát a hágai parlamentben. Németországban a bevándorlásellenes AfD hanyatlása miatt mosolyognak kárörvendően, holott lassan mindegyik tartományi parlamentben képviselteti magát és a harmadik legerősebb párttá vált. Ez is elképzelhetetlen lett volna korábban.
Az euroszkeptikus pártok Belgiumban, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban és Skandináviában is egyre népszerűbbek. Ahol pedig visszaszorulóban vannak, ott a jobb- és baloldali kormányok kezdték alkalmazni retorikájukat. Szóval a nyugati véleményformálók szempontjából mégsem olyan rózsás a helyzet. A tényektől és a valóságtól elrugaszkodva szemlélik a világot.

Theresa May-t sem kell lesajnálni. Igaz, a brit miniszterelnök súlyos hibát követett el. De nem az előre hozott választások kiírásával, hiszen pártja egy hónappal ezelőtt még magabiztos fölénnyel vezette a népszerűségi listákat. A kormányfő a kampány során követett el súlyos hibákat. Ellenfeleit lenézte, a televíziós vitákon nem vett részt, a Manchestert és Londont megrázó terrorcselekményekről pedig azt hihette, hogy azokból ő húz politikai hasznot, hiszen a Konzervatív Párt mindig is a szigort és a rendet képviselte.

A helyzet az, hogy Theresa May győzött, és egy hasonszőrű északír párttal fog együttműködni. A brit konzervatívoknak ugyanis jelenleg nincs alternatívájuk. Egyedül a Munkáspárt kormányozhatna, de a marxista filozófiát kedvelő Jeremy Corbyn vezetése alatt ez valószínűleg sosem fog megtörténni. A nyugati véleményformálók legnagyobb bánatára a Munkáspárt neoliberális szárnya is a múlté, a baloldal ma több államosítást akar, és az EU-ért sem rajong különösebben.

Theresa May nincs sokkal rosszabb pozícióban, hogy megkezdje a tárgyalásokat Brüsszellel és a többi EU-tagállammal Nagy-Britannia kilépését illetően. A luxemburgi politikusok, az egykori belga miniszterelnökök, a balliberális pártok eddig sem voltak a britek jóakarói, és most sem lesznek azok. Dörzsölik a tenyerüket. Keselyűkként leselkednek Nagy-Britanniára. Alig várják, hogy szétmarcangolhassák.
Pedig ezek a kárörvendő keselyűk a válságok igazi vesztesei. Csak elfelejtették megemlíteni, vagy nem akarnak tudomást venni róla. Business as usual.

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!