2017. október 24., kedd, Salamon napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-normalitas-hajojan-2067049/

A normalitás hajóján

Amikor – mintegy tizenöt évvel ezelőtt – Magyarország az európai uniós tagságára készült, az akkori tizenötök (még csak ennyien voltak) ambiciózus terveket szövögettek. Tudásgazdaságról, innovációról, munkahelyteremtésről volt szó – ezekről szóltak az EU-csúcsértekezletek is. Majd jött a görög adósságválság, ami a déli ország súlyához képest meglepően nagy zavarokkal járt, majd a migrációs krízis.

Ma – uborkaszezon ide vagy oda – ott tartunk: az EU-ról szóló hírek jószerével kimerülnek abban, hogy kiknek a javára fordult az adott nap, a földközi-tengeri „placcot” behálózó embercsempészek, az álszenteskedésben vizes (sőt: Masters!) világbajnok migránsmentő „civilek”, vagy az éppen ellenük forduló olasz hatóságok javára. Mindennapos harc zajlik az Afrika és Európa közötti vizeken.

Ám Marco Minniti olasz belügyminiszter jókora követ dobott az augusztusi­ állóvízbe. Saját – balközép vezetésű – kormányával is szembeszegült, lemondását is kilátásba helyezve fenyegetőzött arra az esetre, ha nem érvényesülhet a menekültpolitikája, azaz nem lehet fellépni legalább azokkal a „civil” szervezetekkel szemben, amelyek nem írták alá Rómával és nem is tartják be a rájuk vonatkozó magatartáskódexet.

Olyan elemi előírásokat például, hogy az Afrikából rakományszámra érkező, menekültnek titulált, valójában szerencsétlen kalandorokat nem tehetik át mások hajójára. Olyan szervezetekről van itt szó, mint például a német Jugend Rettet (Ment a fiatalság), amelynek tagjait – és most idézzük laptársunk ismertetését a The Huffington Post olasz kiadásából – „a saját kultúrájukkal szembeni gyanakvásra nevelték, és a náci múlttal való szakítás egyetlen módját a nemzeti sajátosságok teljes feladásában látják”.

Minniti ezzel szemben azt állítja: a menedékkérők szabályozatlan érkezésével szembeni határozott fellépés nem jobboldali intézkedés, hanem a nemzetbiztonságot szolgálja.
Mondani sem kell, ebben az egészben nem Minniti az érdekes, akiről annyit érdemes megjegyezni, hogy délolasz politikus, talán ezért is érzékenyebb az elsősorban a Délre, a Mezzogiornóra zúduló migrációs nyomásra.

Paolo Gentiloni átmeneti miniszterelnök római születésű, Matteo Renzi exkormányfő, az olasz balközép továbbra is erős embere firenzei. Az érdekes és fontos az: ahogy közelednek a valamikor a következő bő fél évben esedékes olasz választások, úgy mozdulnak el a fantazmagóriáktól és az álszenteskedéstől a tényszerű valóságérzékelés irányába a kormányzó elitek mindazon képviselői, akik a közeljövőben is a húsosfazék közelében akarnak maradni.

A valóság tényszerű érzékelése pedig jelen esetben pofonegyszerű: Európa képtelen annyi, elsősorban afrikai, közel-keleti és dél-ázsiai embert befogadni, ahányan ide akarnak jönni, az pedig súlyos biztonsági kockázatot jelent, ha hitelt érdemlő papírok nélkül errefelé csellengőket is a határainkon belülre engedünk.

Ezt most már Martin Schulz is érti, nem kell hozzá érettségi.

Egy friss olasz felmérés szerint a kormányzó, balközép Demokrata Párt 27,5 százalékon áll, csak hajszállal a bevándorlás- és euróellenes Öt Csillag Mozgalom előtt (27 százalék), megelőzve a jobboldali Északi Ligát és a Berlusconi-féle Hajrá, Olaszországot. A balközép kipenderülhet a hatalomból, ha az Öt Csillag összefog a hagyományos jobboldallal. Eközben a választások közeledte meglepő kijózanító hatással bír migrációs ügyben a német és az osztrák establishment-pártok esetében is.

Náluk szeptemberben, illetve októberben tartják a parlamenti választásokat. Egyre több balközép politikus ül fel a normalitás hajójára. Noha 2015-ben többre mentünk volna a mostani álláspontjukkal, mégis: üdvözlet a fedélzeten!

Hirdetés

Kiemelt

A Fitch még javíthat idén a magyar osztályzaton

Még egy alkalom marad 2017-ben, hogy változzon hazánk hitelminősítői megítélése, miután legutóbb a Moody’s nem nyúlt Magyarország osztályzatához.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!