2017. június 25., vasárnap, Vilmos napja
Áder János: a reformáció a magyar nemzet életének része, nemzettudatának támasza

Az államfő beszédében feltette a kérdést: mikor lett volna először magyar nyelvű Biblia, ha nincs a magyarországi kálvinisták eltökéltsége, lelkesültsége?

Osváth, Auguszt, Béla bácsi

A cukrászda, az más. A cukrászda komoly dolog. Cukrászdába ünneplőbe öltöztetett lélekkel megy az ember, még ha csak úgy beugrik egy krémesre, akkor is.

Lekörözték Amerikát a legerősebb szuperkomputerek terén

Amerika egy ideje gyilkos versenyben áll Kínával, az Európai Unióval és Japánnal, hogy melyikük építi meg a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét.

Társadalmi konszenzus a kvóták elutasításában

Tíz magyarból kilenc ellenzi a kötelező betelepítési kvótákat – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült reprezentatív kutatásából.

Ellentmondásokkal teli cikket közölt Magyarországról a brit The Economist

Orbán Viktort diktátorozza, a Momentum Mozgalmat pedig a magyar liberális oldalt összefogni képes pártként mutatja be a brit hetilap.

Bakondi György: szigorú határellenőrzés nélkül nem lehet garantálni a biztonságot

Bizonyos városokban már közbiztonsági kockázatok is megjelentek a bevándorlókból összeállt bűnözői csoportok miatt – mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

Mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények

A tudásközpont létrehozásával modern, nemzetközi üzleti környezetet szimuláló oktatási és szolgáltató tereket alakítanak ki.

A forróságban pénzt spórolna az agrárkamara a gazdáknak

A biztonságos élelmiszer-termelés fenntartása érdekében vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Elhordott Akropolisz

Óriási presztízzsel és gazdasági haszonnal jár felkerülni az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Kövér László: gazdasági együttműködéssel megteremthető Közép-Európa felemelkedése

Gazdasági rivalizálás helyett gazdasági együttműködéssel közösen megteremthető Közép-Európa „szerencsecsillaga” felemelkedésének politikai feltétele is.

Elbontanák az illegális balatoni horgászstégeket

A tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője szerint az elmúlt években egyre több csónakkikötő, feltöltés és horgászstég épült engedély nélkül.

A német külügyminiszter: menekültek számának mérséklésével kellene foglalkoznia az EU-nak

Az Európai Uniónak nem a menekültek elosztási kvótáin kellene vitatkoznia – jelentette ki Sigmar Gabriel szombaton Prágában sajtótájékoztatón.

Ösvény
„Nem mi gerjesztettük a válságot”
Menczer Tamás: Senki sem veszélyezteti a tanszabadságot
A posta ezentúl pénzügyi ismereteket is kézbesít
Pintér Sándor: felére csökkent a közterületi bűnözés

A Helyzet

Kutyák, Vonák, ölek

Mert a Lajos vett magának egy pártot. Azért kellett újat vennie, mert a régit nem tudta megvenni, pedig nagyon akarta. Úgyhogy Lajos megvette Vonát.

Paca

Szoknyát követeltek

Nantes-ban a melegtől szenvedő férfi buszsofőrök úgy döntöttek, szoknyában mennek dolgozni, miután cégük nem engedélyezte a rövidnadrág viselését.

Poszt-trauma

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Politikai zombi támadt Orbánra

Soros őt is bevetette.

Vélemény

Kolozsvár újra kincses, de nem magyar

Már tényleg csak a melegfelvonulás hiányzott volna ahhoz, hogy Kolozsvár belépjen az európai „kultúrvárosok” sorába. De erre még várni kell.

Könyvheti előítéletek és tanulságok

Aztán harmadiknak Závada Pál következett. Az idén neki jutott az a kitüntetés, hogy hivatalosan megnyissa a 88. Ünnepi Könyvhetet.

Napi Terror

Belépés

Kultúra

Képek a meghatározhatatlanról

Somos Miklós festményein gyakran találkozhatunk a kereszténység, a magyarság és a képzőművészet ismert alakjainak, alkotásainak vizuális felidézésével is.

Sport

Bronz Székelyföldnek

A magyar után a székely labdarúgó-válogatott is Európa-bajnokságon vett részt, igaz, utóbbi a világ által el nem ismert államok seregszemléjén szerepelt.

A kéz, amelyik a sötét árnyat festi

Az európai vezetők poroltó helyett gyufát adtak a tűzoltók kezébe – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Horvát József nemzetbiztonsági szakértő.

Legfrissebb

07:15Osváth, Auguszt, Béla bácsi
07:00Kolozsvár újra kincses, de nem magyar
06:45Lekörözték Amerikát a legerősebb szuperkomputerek terén
22:34Napi terror 06.24.
22:25A CSOK lett az év szava
22:20Vasárnap országszerte heves zivatarok lesznek
22:05Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját
21:51Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra
21:37Ellentmondásokkal teli cikket közölt Magyarországról a brit The Economist
21:36Lajtha László-szobrot avattak a Zenetudományi Intézetben
21:25Bakondi György: szigorú határellenőrzés nélkül nem lehet garantálni a biztonságot
21:20Konföderációs Kupa – Portugália és Mexikó a négy között
21:04Az egyiptomi elnök jóváhagyta a vörös-tengeri szigetek átadását
21:01Mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények
20:49Múzeumok éjszakája – Rendkívüli járatokat indít a BKK
20:34Átadták az új helyre költöztetett repülőgép múzeumot
20:25Hackertámadás érte a brit parlamentet
20:19Ferenc pápa magyar úszókat is fogadott
20:04Kegyelmet kapott az IÁ több mint 80 egyszerű tagja
19:49Putyin ismét az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetre látogatott
19:34Leleplezték a Be a múzeumba! pályázat győztes tárgyait
19:20Időjárás-jelentés

Karc FM műsorajánló

Álláspont – vasárnap 07:00
Plakátkampány csak piaci alapon folyhat

Az elfogadott törvénymódosítás előírja a listaáras plakáthely­beszerzést és kötelezi a feleket, hogy hozzák nyilvánosságra a hirdetések kihelyezéséről szóló szerződéseket.

Belföld

Tisztázzák a vitás pontokat

Zárt ajtók mögött tartotta diplomaosztó ünnepségét a Soros-egyetem, de a hagyományoktól eltérően a milliárdos most nem gratulált személyesen a végzősöknek.

Fidesz: mártírt csinál a baloldal egy visszaeső bűnözőből

Ez eddig az egyik legaljasabb szocialista korrupciós ügy, mindennél gátlástalanabb, mivel több ezer diákot használtak ki és vették el a pénzüket.

Ónodi-Szűcs Zoltán: növekedési pályán van a mentőszolgálat

A tavaly megkezdett négylépcsős béremelés végére 67 százalékkal fog emelkedni a mentődolgozók bére – mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Leállították a felújított metrókocsikat

Ameddig az orosz gyártó nem javít a szerelvények üzembiztosságán, a fővárosi közlekedési vállalat nem szállít ki további régi szerelvényeket felújításra.

A helyzet

Bérre megy a játék

Nem tűnnek megalapozatlannak azok a szakértői várakozások, miszerint az idén két számjegyű lesz az éves bérszínvonal-növekedés.

Zúg a kettős beszéd

Kanadában egyelőre nincs törvény, csak egy terv az álcivil szervezetek kordában tartására. Izraelben viszont van, ott már döntött a parlament.

Fehér férfi

Az arab és/vagy fekete muszlimok által, leginkább keresztény fehérek ellen elkövetett terrortámadások után várható volt, hogy valahol valakinél előbb-utóbb elszakad a cérna.

Óriásplakát-számháború

Akik Vona Gáborékat nemrég még politikai karanténba akarták zárni, mostanra helyet csináltak nekik is egy sokkal tágabb, lakályosabb karanténban.

Külföld

Magyarfóbiába torkollott a román kormányválság

A tomboló nacionalizmusról, a hatalmi érdekekről és a külföldi manipulálásról is beszél Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Barabás T. János elemző.

Közös védelmet akar az EU

Rég volt ilyen kooperatív tanácsülés, a német választásokat követően pedig elindulhat egy átfogó európai uniós reformkorszak – értékelt Orbán Viktor.

Aleksandar Vucic: Szerbia a bátrak hazája

A beiktatáson részt vevő Orbán Viktor arra a kérdésre, milyen tanácsokat adna Vucicnak kijelentette: a szerb elnöknek nincs szüksége tanácsokra.

A francia kormány nem engedélyezi új befogadó központ felállítását

A belügyminiszter Calais-ban egyértelművé tette: nem lesz semmilyen új sürgősségi vagy más befogadóközpont a környéken.

Vélemény

Példakép-e még a Nyugat?

Ma már nyilvánvaló, hogy Nyugat-Európa századunk második felére eliszlámosodik. Értékrendje – ez súlyos állítás, de a valóságot tükrözi – degenerálódott.

Helmut Kohl emlékére

Távozásával Németország, Európa és az egész világ kevesebb lett egy, a XX. század történelmének alakulását jelentősen meghatározó politikussal.

A franciák legnagyobb öngólja

A parlamenti választások végeredményének tükrében egyértelművé vált, hogy Franciaország új elnöke és pártja abszolút többséget szerezve önálló életet élve lesz képes kormányozni.

Levelező tagozat az Alkotmánybíróságon

Az Alkotmánybíróság honlapjának tanúsága szerint – történetesen a CEU ügyében – sorra érkeznek az olyan levelek, amelyek feladói a bíróság barátjának tekintik magukat.

Interjú

Harrach Péter: A Fidesz–KDNP épít, Soros Györgyék rombolnak

A KDNP frakcióvezetője szerint ahol erős társadalmi támogatottságuk van a demokratikusan megválasztott erőknek, ott nem lehet az utcáról kormányt buktatni.

Kósa Lajos szerint Magyarországra erőltetnék Soros programját

A Fidesz frakcióvezetője szerint a civil szervezetek átláthatóságát célzó jogszabály elleni tiltakozók valódi célja, hogy beengedjék a migránsokat.

Varga Mihály: Az illegális migráció megállítása nem lehet pénzkérdés

A nemzetgazdasági miniszter közölte: ősszel újabb munkaügyi intézkedéseket vezethet be a kormány, amelyekkel a munkanélkülieknek, közmunkásoknak kínálnak lehetőséget.

Brüsszel foglyul ejti a szuverenitást

Nigel Farage brit EP-képviselőt egyáltalán nem érdekli, hogy mit gondolnak róla az uniós intézményekben, s lapunknak elmondta, követnünk kellene szerinte a britek példáját.

Gazdaság

Ásványvizet osztanak a szomjazó utasoknak több pályaudvaron

A vasúttársaság a hőségriadó idején Budapesten és a megyeszékhelyeken ad díjmentesen vizet a vonatra várakozóknak. Tavaly 2,2 millió palackot biztosítottak.

Boros Imre: 600 ezer forint körüli bruttó átlagbér közelítene az uniós átlaghoz

Az első Orbán-kormány minisztere az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta: a felzárkózási folyamat elindult, de bőven van még teendő.

Jelzálogkölcsön felújításra

A magántőke energiahatékonysági befektetésekbe való bevonásának lehetőségét vitatták meg piaci szereplők nemrégiben az Európai Parlamenttel.

Duna-parti lakóövezet is lehet a soroksári rozsdazóna helyén

Ha a HÉV-vonalakat is elköltöztetik, akkor a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre egy vízparti, jelentős méretű, összefüggő fejlesztési területet nyerhet a város.

Sport

Fehér foltok a futballtérképen

A héten elkészült a labdarúgó NB I sorsolása, egymást követően harmadszor tizenkét csapatra. Ez a létszám a jelek szerint bevált, bár vannak hátrányai is.

Harcsa későn érkezett meg

Nagy lehetőséget szalasztott el a négy évvel ezelőtti minszki Eb bronzérmese pénteken a harkivi 42. ökölvívó Európa-bajnokság elődöntőjében.

Bíró Attila megnevezte a női vízilabda-válogatott 13 vb kerettagját

A szövetségi kapitány az összes figyelembe vett játékos edzésmunkájával elégedett volt, ezért nehéz volt a döntés.

Ökölvívó Eb: Harcsa Zoltán bronzérmes

A 24 éves magyar bokszoló a pénteki elődöntőben az azeri Kamran Saksuvarli ellen lépett ringbe, akitől megosztott pontozással, 4-1-re kapott ki.

Lugas

Idegen a levendulásban

A látogatás során szó esik a rejtélyes Rita doktornőről, citromfűültetvényről, óriás nyulakról és a kastély pincéjéből induló három kilométeres titkos alagútról is.

Embervadászok

Az Iszlám Állam a végóráit éli, ám ez nem jelenti azt, hogy harcosai majd illegalitásba vonulva ne jelentenének ugyanakkora veszélyt a világra, mint most.

Dolgozni a halálon – Jókai Anna önéletrajzi naplóregénye

Egy józsefvárosi kislány, Jókai Anikó két fonnyadt leander között, kopott bérház gangján ülve határozza el, hogy belőle híres író lesz.

Modern barokk – Munkácsy-díjasok a Hegyvidék Galériában

Az egykor könyvtárként, majd gyógyszertárként működő helyiség átalakításában ­diákjai és tanárai is jelentős szerepet játszottak.

Kultúra

Az a hírös, játékos derű

A szervezői koncepciót dicséri az is, ahogy az idei fesztivált a nagy évfordulókhoz kapcsolják – úgy, hogy ebben sem érezhető semmiféle ráerőltetés, külső nyomás.

Csoóri Sándorról elnevezett programot indít a népi kultúra támogatására a magyar kormány

A teljes Kárpát-medencét lefedni igyekvő program kedvezményezettjei a népművészet előadó-művészeti ágai lesznek: a néptánccsoportok, népi zenekarok és énekesek, kórusok.

Műfajok közötti kirándulás

Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművész számtalanszor megújult az elmúlt évek során: koncertjeit gyakran énekkel, tánccal színesíti.

Többcsészényi kultúra

A Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017, Iparművészet és tervezőművészet anyaga egészült ki Merényi Gusztáv tizenkét éven át gyűjtött porcelán kávéskészleteinek legszebb darabjaival.