2017. szeptember 22., péntek, Móric napja

24 óra hírei

154 cikk 1/6 oldal

Átadták a Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján

Átadták a drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján: az elismerést Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna vette át csütörtökön a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen.

Szombaton mossák a Margit hidat

Szombaton végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a Margit híd mosását, ami a forgalom részbeni korlátozásával zajlik – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Tucatnyi új halfaj jelent meg Izland vizeiben

Harmincegy új halfajt észleltek az Izland környéki vizekben 1996 óta, mivel az Atlanti-óceán vízének melegedése nyomán a halak az északabbra vándorolnak.

Folytatódnak az utcai tiltakozások Barcelonában

Folytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában csütörtökön amiatt, hogy előző nap a spanyol csendőrség őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és kormányzati épületekben is házkutatást tartott a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumok után kutatva. A katalán elnök a népszavazás melletti kitartásra buzdította az embereket.

Élelmiszer-innovációs versenyt rendeztek az OMÉK-on

Az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt Magyarországon már ötödik éve rendezik meg, amelynek idén először az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) adott otthont – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban

A két világháború közötti időszak ellentmondásos magyarországi Kelet-képét és a kínai metropolisz korabeli világát vizsgálja a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum „Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között” címmel péntektől látható kiállítása.

Ráday Korzó – Fesztivál a Ráday utcában

Közös kocogás, élő henteskritika, divatbemutató, mobilapp-túra, virágmesék, nyelvórák és számos egyéb program várja a látogatókat pénteken és szombaton Budapesten, a Ráday Korzón, amelyhez a Ráday utcában mintegy negyven helyszín csatlakozott.

Máté Bence kamarakiállításával nyílik meg a World Press Photo

A természetábrázolás kategóriában harmadik helyezett magyar alkotó, Máté Bence kamaratárlatával együtt várja a látogatókat az idei World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban – hangzott el a tárlat csütörtöki megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón.

Több ezren tüntettek az elnök ellen a Fülöp-szigeteki fővárosban

Több ezren tüntettek csütörtökön Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök ellen az ország fővárosában, Manilában. A demonstrálók megmozdulásukat a volt Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos által 1972-ben meghirdetett rendkívüli állapot bevezetésének 45. évfordulójára időzítették.

Diplomáciai források: az EU szigorítani fogja a Phenjannal szembeni szankcióit

Szigorítani fogja az Európai Unió azokat a szankciókat, amelyeket észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el, válaszul a Phenjan által végrehajtott sorozatos kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre – közölték diplomáciai források a tagállamok uniós nagyköveteinek csütörtöki tanácskozását követően.

Nincs kormányváltó hangulat Németországban

Ez azonban nem jelenti azt, hogy bizonyosan marad az országot 2013 óta irányító, Angela Merkel kancellár vezette, a konzervatív szociáldemokrata nagykoalíció.

Leminősítette Kínát a Standard & Poor’s

Leminősítette csütörtökön Kínát a Standard & Poor's, elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő reálgazdasági és költségvetési kockázatokkal indokolva a döntést.

Már közel 30 ezer LED-es világítótestet üzemeltet a Nemzeti Közművek

Az idén 29 ezerre nőtt a LED-es (Light-Emitting Diode, fényt kibocsátó dióda) világítótestek száma a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának közvilágítás üzemeltetési portfóliójában, a technológia terjedését uniós projektek is segítik – közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Egyre több panasz érkezik az interneten vásárolt műszaki cikkekre

Év eleje óta egyre több panasz érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez az interneten vásárolt műszaki cikkekre (okostelefon, iPad, televízió) amelyek tartós fogyasztási cikknek minősülnek, ha a vételáruk meghaladja a 10 ezer forintot, mégis nem sokkal az átvétel után elromlanak, és a kötelező egyéves jótállás ellenére a cégek elutasítják a fogyasztókat, amikor ingyenes javítást vagy cserét szeretnének – közölte a Budapesti Békéltető Testület csütörtökön az MTI-vel.

A külföldi számlák áfájának visszaigénylése még egy hétig lehetséges

Egy hét van még a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfájának visszaigénylésére, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST csütörtökön.

Nem jár majd a 3-as metró hétvégeken az északi szakasz lezárása után

Az északi szakasz lezárásával párhuzamosan elkezdődik a vonal teljes alagútrendszerének korszerűsítése, ezért hétvégeken a teljes vonalon nem jár majd a 3-as metró – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott tájékoztatóból.

Nemzetközi együttműködést kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság

A magyar Közbeszerzési Hatóság (KH) kezdeményezésére nemzetközi együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a visegrádi négyek (V4), valamint Horvátország, Macedónia és Szerbia társszervezetei – jelentette be Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke egy közbeszerzési konferencia szünetében tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

154 cikk 1/6 oldal