2017. április 24., hétfő, György napja

24 óra hírei

129 cikk 1/5 oldal

Félmilliárd forint múzeumszakmai pályázatokra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 506 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére – közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

Félmilliárdos kárt okozott az áprilisi tél

A múlt heti télies időjárás miatt hétfő reggelig közel 4 ezer lakossági ingatlanban jelentettek károkat a biztosító társaságoknál, a bejelentett károk értéke meghaladja a 300 millió forintot, de a biztosítók azzal számolnak, hogy 6500 lakossági ingatlan sérülhetett meg, így a becsült kárérték végül meghaladhatja az 500 millió forintot is – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.

Jókai napok helyszíne lesz hétvégén Balatonfüred

Jókai napokat rendeznek pénteken és szombaton Balatonfüreden, a 26. alkalommal megrendezendő program díszvendége Győr városa lesz – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a rendezvény főszervezője.

A SZTE Klebelsberg Könyvtár ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás hétfőn, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a „szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei.

Vatikán: Ferenc pápa nem páncélozott autót használ Egyiptomban

Zárt gépjárművel közlekedik majd Ferenc pápa Egyiptomban, de nem használ páncélozott autót – derül ki a Vatikán hétfői tájékoztatásából, amely a katolikus egyházfő április 28. és 29. közötti látogatásának programját is tartalmazza.

Vitézi játékokat rendeznek Békéscsabán

Április 30-án és május 1-jén rendezik meg a 4. Békéscsabai Vitézi Játékok hagyományőrző fesztivált a Gabonamúzeum területén – hangzott el hétfőn a Munkácsy Mihály Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Megműtötték Szucsánszki Zita vállát

Megműtötték Szucsánszki Zita vállát, mert a Ferencváros kézilabdázójának sérülése a vártnál sokkal súlyosabbnak bizonyult.

Szokatlan kettős csillagrendszert fedeztek fel egy haldokló szupernóvában

Szokatlan kettős csillagrendszert találtak egy csaknem kétezer éve felfedezett szupernóva által kibocsátott köd maradványaiban. A nemzetközi kutatócsoport reméli, hogy felfedezése révén többet sikerül megtudni a csillagok fejlődéséről és az univerzum tágulásáról.

Vita folyik a migránsmentő szervezetek szerepéről Olaszországban

Földközi-tengeri taxiknak nevezte a migránsokat szállító hajóknak segítséget nyújtó nem kormányzati szervezeteket (NGO) Luigi Di Maio, az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke, akinek hétfői nyilatkozatai szerint az NGO-k az embercsempészek kezére játszanak. Az olasz balközép pártok szerint kijelentéseivel csak szavazatokat keres.

Legalább kéttucatnyi rendőr meghalt egy maoista gerillacsoport támadásában

Maoista gerillacsoport támadt egy félkatonai állami szervezet tagjaira Indiában hétfőn, az összecsapásban a Központi Tartalékos Rendőri Erő (CRPF) legalább 24 tagja meghalt, további hét tagja pedig megsebesült – közölte a CRPF főfelügyelője az indiai IANS hírügynökséggel.

Gránát robbant egy dagesztáni iskolában, egy diák meghalt

Gondatlanságból felrobbanó gránát miatt vesztette életét egy diák, legalább 11 másik pedig megsérült hétfőn a dél-oroszországi Dagesztán Agvali nevű településének egyik iskolájában – közölte az Interfax orosz hírügynökség a tagköztársaság belügyminisztériumára hivatkozva.

Gerillaharcra szólított fel az al-Kaida vezetője

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője hétfőn felszólította Szíriában harcoló követőit és a többi fegyverest, hogy egyesítsék erőiket, készüljenek fel az elhúzódó „dzsihádra”.

Szlovénia folytatja a szisztematikus határellenőrzést

Szlovénia folytatja a szisztematikus határellenőrzést Horvátországgal közös határán és csak ideiglenesen végez annál enyhébb, szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzést az átkelőhelyeken a fennakadások csökkentése érdekében, mert erre kötelezi a schengeni rendelet – mondta Miro Cerar szlovén kormányfő hétfőn a parlamentben.

A török államfő jelentkezni fog a kormánypártba

Az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás végleges eredményének kihirdetése után Recep Tayyip Erdogan török államfő jelentkezni fog a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjába (AKP) – jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn az államfő ankarai palotájában tartott sajtótájékoztatóján.

129 cikk 1/5 oldal